vrijdag 12 september 2014

Israelische reservisten willen niet langer Palestijnen bespioneren

Five of the intelligence soldiers who signed the letter to the prime minister. (Photo: Tal Shahar)
Vijf van de 43 gingen voor de krant Yediot Ahronot op de foto, maar zonder gezichten te laten zien. (Foto YNet)

Drieënveertig reservisten van 'Eenheid 8200' van het Israelische leger hebben een brief naar de legerleiding gestuurd dat zij niet langer de levens willen bespioneren van Palestijnen die onder de bezetting leven. ''Eenheid 8200'' is een elektronische afluisterdienst, die enigszins te vergelijken is met de Amerikaanse afluisterdienst NSA.
In een brief die werd afgedrukt in de populaire krant Yediot Ahronot zeiden de 43 niet langer te willen meewerken aan het verergeren van de bezetting. "Het verzamelen van inlichtingen helpt mee miljoen mensen te controleren, en dringt diepgaand binnen in vrijwel alle aspecten van hun leven. Dat geeft hun niet de kans normale levens te leiden, leidt tot meer geweld en schuift een einde aan het conflict op de lange baan," aldus de brief.
De ondertekenaars werden niet met name genoemd. Enkelen van hen werden anoniem geïnterviewd door de krant en door de Israelische legerradio. Daar zeiden sommigen dat details van de Palestijnen worden verzameld over seksuele voorkeuren, of ziektes, die gebruikt kunnen worden om Palestijnen te chanteren en te dwingen als informant voor de Israeli's te gaan optreden. Ook bleken sommigen problemen te hebben met het feit dat details die verzameld waren over leiders in Gaza hadden geleid tot bombardementen waarbij familieleden en omstanders waren gedood.
Israel heeft regels die de privacy van burgers waarborgen, maar die gelden niet voor Palestijnen die onder de bezetting leven.
Het persbureau Reuters vroeg de militaire woordvoerder om commentaar. Die zei dat Eenheid 8200 ethische regels hanteert die hun weerga niet hebben binnen andere inlichtingendiensten in Israel of elders in de wereld. Ook had de eenheid een intern mechanisme om klachten te behandelen, zei hij.

1 opmerking:

Ben zei

The IDF, the most moral army in the world.
Israeli refuseniks will be treated as criminals, says defence minister. Among those who have criticised the reservists' actions are Israel's prime minister, the president, opposition leaders and a former intelligence head. In addition, the Israeli military revealed that 200 other members of the unit had signed a counter-letter defending its work. The threat of criminal sanctions would break the pattern of the treatment of reservists, including pilots, who signed previous refusenik letters who have tended to be discharged. Leading the charge against the refusniks on Sunday was the Israeli prime minister, Binyamin Netanyahu accused the soldiers of "baseless slander" adding: "This is an act that should be condemned … and that constitutes political exploitation of the Israel Defence Forces [IDF].
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/15/israeli-refuseniks-are-criminals-defence-minister

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...