donderdag 17 augustus 2017

VN herhaalt noodkreet: naast cholera dreigt in Jemen ook hongersnood

De onder secretaris generaal  voor humanitair zaken van de Verenigde Naties, Stephen O'Brien, heeft vrijdag de strijdende partijen in Jemen  opgeroepen alle havens, luchthavens en toegangen via land onmiddellijk te openen om humanitaire hulp te geven aan het  land. In Jemen zijn intussen zo'n 2.000 mensen overleden aan de cholera, terwijl een half miljoen mensen de ziekte hebben opgelopen. Er heerst de grootste cholera uitbraak ter wereld in een jaar. En nog eens  600.000 mensen zullen de ziekte oplopen dit jaar als er niets gebeurt.
Tot overmaat van ramp dreigt er ook een hongersnood. Volgens O'Brien zijn er 17 miljoen Jemenieten die vandaag niet weten hoe ze aan hun volgende maaltijd moeten komen, terwijl ongeveer 16 miljoen mensen geen toegang hebben tot water of sanitaire voorzieningen. De VN-man deed, niet voor het eerst overigens, een dringend beroep op alle partijen om alle toegangen te openen voor humanitaire hulp en zei dat met name de luchthaven van de hoofdstad Sanaa "onmiddellijk'' geopend zou moeten worden.

O'Briens woorden zullen waarschijnlijk ook ditmaal geen gevolgen gaan krijgen. De luchthaven van Sanaa is in handen van de Houthi's, evenals grote delen van het land. De regering van Abd-Rabbu Mansour Hadi eist dat de Houthi's eerst het management van de luchthaven overdragen aan de officiële staf die het vliegveld beheerde voordat het werd ingenomen. Dat is een eis die de Houthi's waarschijnlijk naast zich neer zullen leggen. 
Behalve aandringen op de opening van de luchthaven van Sanaa zei O'Brien ook dat het ''dringend noodzakelijk'' is dat de er mobiele hijskranen  naar de haven van Hodeida worden doorgelaten. In Hodeida komt ongeveer 70 procent van alle importen Jemen binnen. Het is ook de haven die het dichtst bij de meerderheid van mensen is dei humanitaire hulp behoeven.
Verder riep O'Brien lidstaten van de VN op  meer financieel bij te dragen aan de hulpverlening. Tot nu toe is slechts 39 procent van de $2.3 miljard die nodig zijn binnengekomen.
 Ismail Ould Cheikh Ahmed, de speciale VN afgezant voor Jemen, riep intussen de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen opdat er een oplossing komt van het meer dan twee jaar oude conflict. De kansen daarop lijken minimaal. De besprekingen zitten in een impasse, zo verklaarde een ingewijde aan het persbureau AFP.  Saudi Arabië gaat intussen door met het uitvoeren van zijn dodelijke bombardementsvluchten.  Zo'n 10,000 Jemenieten zijn intussen omgekomen. Het aantal gewonden bedraagt ten minste 44,000 en de vernielingen zijn enorm.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...