donderdag 24 augustus 2017

Israel arresteert opnieuw een staflid van mensenrechtenorganisatie Addameer

Hammouri
Werken voor een NGO in Israel/de Palestijnse gebieden is riskant. Vooral als die organisatie Addameer heet en zich bezighoudt met het lot van Palestijnse gevangenen. Addameer laat weten dat alweer een veldwerker van de organisatie is opgepakt. Het gaat om Salah Hammouri, 32, met de Franse en Palestijnse nationalisteit. Hij werd woensdag bij het aanbreken van de dag in Kafr Aqab (Jeruzalem) van zijn bed gelicht. Inmiddels is zijn detentie verlengd tot zondag.
 Hammouri bracht eerder al zeven jaar door in Israelische gevangenissen. Hij werd in 2011 vrijgelaten bij de grote gevangenenruil tegen Gilad Shalit. Tot september 2016 was het hem verboden op de Westoever te komen. Zijn (Franse) vrouw Elsa Lefort mag op dit moment Palestina niet in.
Hammouri is overigens alleen maar de zoveelste van Addameer die wordt opgepakt.
In oktober 2012 viel deze eer staflid Ayman Nasser ten deel. ( In 2014 werd Nasser opnieuw opgepakt). Eveneens in 2012  kreeg de voorzitter van Addameer, Abdellatif Ghaith, een verbod opgelegd om naar het buitenland te reizen.  In 2016 kreeg de mediacoördinator van Addameer, de journalist Hassan Safadi, zes maanden administratieve detentie opgelegd. Dat is inmiddels al twee keer met nog eens zes maanden verlengd. In juli van dit jaar werd ook de Palestijnse parlementariër Khalida Jarrar opnieuw opgepakt, waarschijnlijk mede omdat ze vice voorzitter is van Addameer. Zij bracht eerder al 14 maanden in Israelische gevangenissen door na te zijn veroordeeld omdat ze politiek actief is. 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...