woensdag 23 augustus 2017

Israel pakt dorpje waar Nederlandse zonnepanelen werden weggenomen nu ook zijn schooltje af

Israel heeft woensdag acht  mobiele huizen in beslag genomen en afgevoerd uit het dorpje Jubbet al Dhib (bij Bethlehem), precies op de dag dat ze in gebruik zouden worden genomen als school voor de omgeving. De Palestijnse scholen zijn namelijk woensdag weer van start gegaan na de zomervakantie. Voor het schooltje waren 64 leerlingen aangemeld. Het Palestijnse ministerie van Onderwijs zoekt nu naar andere mogelijkheden om de kinderen les te geven.
 Toevallig is het plaatsje Jubbet al Dhib hetzelfde dorp waar in juni 96 door Nederland geschonken zonnepanelen (plus bijbehorend materiaal) door Isrrael werden ontmanteld en meegenomen. Dat leidde tot een hoop lawaai (zelfs premier Rutte bemoeide zich ermee), maar zoals te verwachten was is er daarna nooit meer iets over de grote Nederlandse ''verontwaardiging'' vernomen.
Niet alleen komt het nu in beslag nemen van de voor de school bestemde lokalen na deze roof van de zonnepanelen, maar volgens  de dorpelingen was voor de mobiele onderkomens ook, met veel moeite, vergunning verkregen, zo meldde de activist Hasan Breijieh.
Volgens het Israelische militaire bestuur dat de bedriegelijke naam ''Burgerbestuur'' (Civil Administration) draagt, was dat echter niet het geval. De mobiele lokalen werden op vrachtauto's geladen en weggevoerd. Enkele dagen eerder was er overigen al een ''stop work'' order afgegeven en was een aantal voertuigen die eigendom waren van een Italiaanse NGO in beslag genomen.

De inbeslagname van het schooltje komt overigens twee dagen nadat Israel een kindercreche in het Bedoeïenendorpje Jabal al Baba (tussen Jeruzalem en de nedertting Maale Adumim) ontmantelde. Het interieur werd meegenomen. De creche was een donatie van de Europese Unie. Overigens staat heel Jabal al Baba en omringende dorpjes op de nominatie om tegen de vlakte te gaan. Israel wil het gebied (het zogenoemde E1 gebied) waar deze Bedoeïenen al een kleine 70 jaar wonen na uit de Negev  te zijn verdreven, bebouwen.  Jeruzalem en Maale Adumim worden dan één geheel. In mei  2016 werd al een 90 tal Bedoeïen dakloos, nadat hun door de EU geschonken mobiele huizen door Israel waren ontmanteld.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...