dinsdag 29 augustus 2017

Netanyahu en het ''fake news'' van een gevonden oude munt

Wat hierboven is afgebeeld was een Facebook post van Benyamin Netanyahu, de premier van Israel, die zich blij maakte over de vondst van een 2.000 jaar oude munt in de nederzetting Halamish (Neve Tzur). De ''halve shekel'' die in de tempel zou zijn gebruikt, was volgens hem niets minder dan ''aanvullend bewijs voor de diepe band van het volk van Israel met het land, met Jeruzalem, met onze Tempel en met de gemeenschappen in Judea en Samaria''.
Schreef ik dat het een Facebookpost WAS? Ja dat schreef ik, want de post is intussen verwijderd. Het opgewonden nieuws van een kleine week terug, dat een achtjarig meisje deze vondst had gedaan toen ze in de nederzetting naar de creche liep om haar kleine zusje te halen, bleek uiteindelijk ''fake news''. Het was helemaal geen munt. Het was een imitatie die 10, 15 jaar geleden was gemaakt als een souvenir voor kinderen, zei het Israel Museum na onderzoek. Jammer hoor. Het ''aanvullende bewijs voor de diepe band van het volk van Israel met het land'' bleek nergens op te  berusten. En die bewijzen zijn toch al zo schaars. Zelfs al het geboor en gewroet waarmee kolonisten de wijk Silwan (in Jeruzalem) op gevaarlijke wijze ondermijnen met hun opgravingen in de ''Stad van David'', heeft nagenoeg niets opgeleverd.
Hoe het verhaal van de gevonden munt in de wereld is gekomen vertelt het verhaal intussen niet, maar uit de krant Haaretz blijkt indirect wel dat het gaat om canard met jumbo afmetingen. Bijna niet geloven, maar het dingetje was maar aan één kant bedrukt. Om ...verwarring met een echte munt te voorkomen.          

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...