vrijdag 25 augustus 2017

Leerlingetjes van vernield Palestijns schooltje krijgen nu les in een tent

 (Foto's: Al Jazeera)

De schoolkinderen van Jubbat al Dhib, een dorpje bij Bethlehem waar het Israelische leger deze week, een dag voor de opening van het schooljaar, hun basisschool afbrak en meenam, krijgen nu les in een tent. De 80 kinderen (ik schreef eerder dat het er 64 waren, maar volgens al Jazeera zijn het er 80) zongen donderdag het Palestijnse volkslied buiten op een betonnen platform. (Dat platform plus een aantal wc's is het enige dat nog rest van de zes klaslokalen). Daarna gingen de kinderen en leerkrachten de tent binnen, waar houten stoelen staan en twee schoolborden. Daarmee zullen ze het nu moeten doen.
Het was niet de eerste school die Israel heeft afgebroken in de zogenoemde ''Area C'. In een periode van twee weken sneuvelden een creche in Jabal al-Baba en werden de zonnepanelen meegenomen die de enige stroom leverden van een school in Abu Nuwar. Overigens werden in juni ook al 96 zonnepanelen verwijderd die Nederland aan Jubbat al Dhib had geschonken, een dorp dat van Israel niet mag worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De Nederlandse regering beweerde toen heel boos te zijn over deze actie, waarbij tonnen hulpgeld verloren gingen. Maar blijkbaar is dat intussen weer helemaal vergeten. Er is in ieder geval niets meer van vernomen.
Zo zal het ook wel gaan met dit schooltje dat was gedoneerd door een aantal andere lidstaten van de EU. De EU heeft de ontmanteling veroordeeld en een beroep gedaan op Israel om dergelijke acties in de toekomst achterwege te laten. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem liet eveneens een afkeuring horen waarin de daad symptomatisch werd genoemd voor de ''administratieve wreedheid'' van Israel en ''de systematische aanvallen die uitgevoerd worden met de bedoeling de Palestijnen van hun land te verdrijven''.
Maar Nederlandse woede, afkeuring door de EU of  scherpe veroordeling door B'tselem hebben we vaker gehoord. Het haalt allemaal niets uit. Het enige dat helpt is vermoedelijk het aanspannen van een zaak voor het ICC.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...