dinsdag 29 augustus 2017

Half jaar ''administratieve'' gevangenisstraf voor mensenrechtenactivist van Addameer

Een Israelische rechtbank heeft dinsdag Salah Hammouri, een mensenrechtenactivist en veldwerker van de  Palestijnse groep voor de rechten van gevangenen Addameer, veroordeeld tot zes maanden administratieve gevangenisstraf. Bij administratieve gevangenisstraf hoort de veroordeelde niet op grond waarvan hij wordt veroordeeld. Er is ook geen verweer mogelijk. Administratieve gevangenschap is een maatregel die volgens het internationale recht alleen in uitzonderlijke noodsituaties is toegestaan. Israel heeft op dit moment echter weer 450 administratieve gevangenen.
Hammouri (32) werd verleden week woensdag van zijn bed gelicht in het dorp Kafr Aqab. In  een eerdere uitspraak van de rechters zou hij 20 dagen huisarrest krijgen in het dorp Reineh, en zou hij vrij komen tegen een borgsom van 10.000 shekel (ongeveer 2.000 euro). Toen zijn familie het geld dinsdag kwam brengen hoorde zij dat het oordeel was gewijzigd.
Hammouri, 32, is de zoveelste functionaris van Addameer die dit lot ten deel valt. Volgens Addameer gaat het om een ontmoedigingspolitiek van de Israeli's. Hamouri heeft een voorbeeldfunctie volgens Addameer. Hij heeft naast de Palestijnse ook de Franse nationaliteit en zou gemakkelijk kunnen gaan leven in Frankrijk met zijn Franse vrouw en kind. Hij koos er echter voor Palestijnse gevangenen bij te staan.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...