vrijdag 25 augustus 2017

Kushner kwam naar Jeruzalem en Ramallah om te zeggen dat president Trump ''echt vrede wil''

Donderdag 24 augustus was dan eindelijk de dag dat Trumps schoonzoon, de handelaar in onroerend goed Jared Kushner, aan het hoofd van een Amerikaanse delegatie neerstreek in Jeruzalem en Ramallah voor het begin van vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen. Wat dat aan nieuw opleverde kunnen we afleiden uit de koppen in de krant Haaretz. In feite kunnen we met het citeren ervan volstaan, meer valt er namelijk niet over te berichten. Het zou om te lachen zijn als het niet de zoveelste droevige uiting was van onvermogen van de regering Trump.
Maar vooruit, daar gaan we dan: Kushner vertelde Netanyahu dat president Trump ''vastbesloten is een oplossing te zoeken die vrede en voorspoed brengt voor alle volken in de regio''. (Een verheugde Netanyahu antwoordde dat hij dacht dat dit momenteel wel mogelijk is). President Abbas vertelde Kushner dat hij ''ondanks alle  hinderpalen bereid is om met de Amerikanen te werken aan een vredesoplossing. (Kushner zei dat Trump daarover optimistisch was en streeft naar een betere toekomst voor beide volken).
In Washington verklaarde de woordvoerster van het State Department, Heather Nauert intussen, in antwoord op een vraag, dat de regering Trump zich niet vastlegt op een twee statenoplossing van bet conflict. Dat zou neerkomen op ''partij kiezen voor de ene of de andere kant'' meende zij.
(De Palestijnen hadden tevoren juist aan Kushner gevraagd om voor de twee statenoplossing te kiezen en een standpunt in te nemen over de nederzettingen. Abbas liet zich daarover donderdag niet uit, maar tijdens een bezoek van een delegatie van de Israelische Meretz partij aan Ramallah zei hij een paar dagen geleden dat hij de Amerikanen nu zo'n 20 keer heeft gesproken en nog steeds niet weten wat ze eigenlijk voor plannen hebben. In Ramallah werd door Palestijnen tegen Kushner gedemonstreerd, omdat hij ''vooral het Israelische vocabulaire lijkt te heb ben overgenomen'', zoals een hoge functionaris van Fatah het formuleerde).
Abbas kreeg voor Kushners bezoek telefoontjes van de koning van Jordanië, en de Saudische kroonprins en diens minister van Buitenlandse Zaken Adel al Jubeir, die daarvoor door Kushners hadden gesproken. Kushner bezocht woensdag overigens ook Egypte,waar hij praatte met president el Sisi, minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry en inlichtingenchef Khaled Fawzy. (Er was even sprake van dat dit gesprek zou worden afgezegd, omdat de Amerikanen net nu bekend maakten 300 miljoen dollar aan hulp voor Egypte in te houden wegens hun gebrek aan vooruitgang op het gebied van de mensenrechten, maar de ontmoeting vond desondanks toch plaats). Kushner is vrijdag naar de VS teruggekeerd, onderhandelaar Jason Greenblatt blijft nog een week.
(Op de foto vlnr De Israelische ambassadeur in Washington Ron Dermer, onderhandelaar Greenblatt, Kushner, Netayahu, de Amerikaanse vice nationale veiligheidsadviseur Dina Powell en de Amerikaanse ambassadeur in Israel, David Friedman).
  

Geen opmerkingen:

Raketten Hamas richting Jeruzalem na Israelische aanvallen op al-Aqsa, Israelische tegenaanvallen doden 20 mensen

Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...