Prins Zeid Ra'ad al-Hussein
De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag met 29 stemmen vóór, twee stemmen tegen en met 14 onthoudingen besloten een team van internationale onderzoekers van oorlogsmisdaden naar Gaza te sturen om de moord van vorige week op meer dan 60 Palestijnen door Israelische militairen ten onderzoeken, evenals alle overige schendingen in het kader van de militaire aanvallen op de protesten van de burgers die op 30 maart begonnen.
De tegenstemmen kwamen van de VS en Australië. Onder de stemonthouders waren ook enkele Europese landen, zoals Engeland en Duitsland.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Jordaanse prins Zeid Ra'ad al-Hussein, leverde tijdens de sessie scherpe kritiek op Israel.
''Niemand is veiliger geworden door de vreselijke gebeurtenissen van de afgelopen week,'' zei hij. Hij voegde eraan toe dat Israel sind 30 maart 106 Palestijnen heeft doodgeschoten, van wie 15 kinderen, en dat meer dan 12.000 mensen gewond zijn geraakte, van wie 3,500 door scherpe munitie. ''Zij (de Gazanen) zijn in essentie van hun geboorte tot hun dood opgesloten in een vergiftigde achterbuurt, beroofd van hun waardigheid en ontmenselijkt door de Israelische autoriteiten, tot een punt waarbij het erop lijkt dat het bij die autoriteiten zelfs niet meer opkomt dat deze mannen en vrouwen een recht hebben en bovendien ook alle reden om te protesteren,'' aldus al-Hussein.
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyadh al-Malki prees de beslissing van de UNHCR en bedankte de landen die voor de resolutie stemden. Veel kans dat de resolutie zal worden uitgevoerd is er overigens niet. De Israelische premier Netanyahu reageerde met te zeggen dat "het lichaam dat zichzelf de mensenrechtenraad noemt heeft opnieuw bewezen dat het een hyprocriete en bevooroordeelde organisatie is, die tot doel heeft Israel te beschadigen en het terrorisme te steunen''.
Bij de laatste inval in Gaza, in 2014, kregen mensenrechtenorganisaties ook niet de gelegenheid onderzoekscommissies te sturen. Verleden jaar wees Israel de vertegenwoordiger van Amnesty International, Raed Jarrar, de deur. En deze afgelopen week kreeg de vertegenwoordiger van Human Rights Watch, Omar Shakir, te horen dat zijn werkvergunning is ingetrokken en dat hij het land moet verlaten omdat hij volgens Israel steun verleent aan de BDS (boycot van Israel) beweging. Human Rights Watch heeft een justititiële klacht ingediend tegen deze beslissing, maar ook die zal waarschijnlijk weinig kans maken. In het huidige klimaat in Israel worden mensenrechten vrijwel uitsluitend nog gezien als subversief, en tegen de politieke orde gericht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's
Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten