zondag 27 mei 2018

Kolonisten zagen voor tweede keer in een week honderden druivenranken van Palestijnen af

Israelische kolonisten hebben voor de tweede keer in ongeveer een week honderden druivenranken van Palestijnen afgezaagd. Dat gebeurde in een boomgaard in Baloutat Eweis, ten oosten van Hebron. zo meldden twee broers uit de familie Tamimi, de eigenaars van de boomgaard.  Ze zeiden dat het ging om 1,5 hectare. De bomen waren afgezaagd met een (vermoedelijk elektrische) kettingzaag. Daarbij sprayden ze racistische, Joods nationalistische leuzen op de muren om de boomgaard. 
Een paar dagen geleden gebeurde hetzelfde in een boomgaard in de dichtbij gelegen plaats Halhoul. Beide boomgaarden liggen aan de weg nr. 60, die langs Hebron loopt. De Israelische politie en het leger openden een onderzoek maar hebben nog niemand gearresteerd, zoals dat in dit soort gevallen gaat.
''Als iemand een steen gooit hebben ze hem binnen een dag te pakken,'' zei één van de eigenaars van de boomgaard in Halhoul aan de krant Haaretz. Maar Israeli's die bomen omzagen is blijkbaar wat anders. En ook: ''Als iemand van ons (Palestijnen) na donker de boomgaard ingaat hebben ze dat binnen 15 minuten in de gaten, maar deze mensen hebben ze dus blijkbaar niet gezien.''
De schade aan de boomgaarden loopt in de tienduizenden. Het duurt bovendien drie jaar voordat nieuwe ranken weer druiven geven en ongeveer 15 jaar voordat de boomgaard op hetzelfde niveau qua opbrengst zit als nu, voordat de aanval plaatsvond. De schade wordt niet vergoed.   
Vrijdag werden bovendien bij de plaats al-Khader, ten zuiden van  Bethlehem, tientallen vruchtbomen afgezaagd.
De kolonisten molden toen 25 perzikbomen en 35 druivenranken van de boer Salah Shahin. Al met al zijn er dus deze week in dit gebied drie van dit soort aanvallen geweest. 

Geen opmerkingen:

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...