donderdag 3 mei 2018

Opnieuw een achterlijk Israelisch vonnis: dichteres maakte zich met gedicht schuldig aan terrorisme

 Dareen Tatour (rechts) bij de uitspraak op 3 mei. Links van haar haar advocaat Gaby Lasky. (Actvicestills.org/Oren Ziv)

Een Israelische rechtbank heeft donderdag de Palestijns Israelische Dareen Tatour schuldig bevonden aan ''ophitsing en steun aan een terroristische organisatie'' wegens een gedicht dat zij in oktober 2015 publiceerde op Facebook. Tatour heeft sindsdien vastgezeten, hetzij in de gevangenis, hetzij onder huisarrest.
Tatour, 36, woont in het dorp Raine bij Nazareth. Na het publiceren van het gedicht “Qawm ya sha’abi, qawmhum” (Verzet je, mijn volk, verzet je tegen hen) samen met andere gedichten op Facebook werd zij opgepakt en zat ze drie maanden in de gevangenis, daarna kreeg ze huisarrest in Kiryat Ono, moest een enkelband dragen en mocht ze geen gebruik maken van telefoon of internet.  Tenslotte zat ze vanaf mei 2017 tot nu toe thuis onder huisarrest, waar ze alleen onder begeleiding van een bewaker haar huis uit mocht.
Tatour heeft bevestigd dat zij het gedicht, dat werd gepubliceerd in de tijd dat Israel werd opgeschrikt  door meerdere aanslagen met messen of auto's, inderdaad heeft geschreven. Zij voegde er echter aan toe dat het verkeerd is vertaald, wat inderdaad het geval is.
De vertaler was een politieman die Arabische les had gevolgd op de middelbare school. De verdediging riep de hulp in van experts op het gebied van Arabische en zelfs Hebreeuwse literatuur, maar dat mocht kennelijk allemaal niet helpen. Ook een brief ondertekend door ruim 150 literaire zwaargewichten, onder wie Alice Walker en Dave Eggers, of een brief van ruim 1.000 Israeli's in augustus 2017, maakten geen verschil. Tatour zal, volgens het in Israel geldende systeem, haar straf binnenkort te horen krijgen. Haar commentaar op het vonnis was: “De rechtbank heeft me veroordeeld voor terrorisme. ln dat geval schenk ik de wereld een terrorisme van liefde.''
Mijn commentaar (van AbuP.) is wat minder liefelijk. Ik heb eerder over dit proces geschreven, dat alle normen van professionaliteit en onpartijdigheid met voeten treedt. Dit vonnis is niet alleen ronduit schandalig, het is er één van een miserabele soort zoals je ze alleen nog in achterlijke dictatoriaal geregeerde Derde Wereldlanden zou verwachten. 

Geen opmerkingen: