woensdag 30 mei 2018

Egyptisch bestand maakt voorlopig einde aan bombardementen in en rond Gaza

De kalmte is teruggekeerd in Gaza na een dag en een nacht van hevige bombardementen, die volgde, eerst op een bombardement van 28 mortiergraten op Israeliksceh plaatsen, vervolgens een Israelisch bombardement op 30 doelen in Gaza, vervolgen nieuwe salvo's vanuit Gaza en tenslotte in  de vroege ochtend van woensdag nog nachtelijke  Israelische bombardementen.  Volgens de krant Haarte is er een bestand bereikt met de Islamitische Jihad en Hamas in Gaza na Egyptische bemiddeling, Isarel was daar niet bij betrokken, maar zal zich volgens de krant Haaretz er wel aan houden als het verder rustig blijft.
Het bombardement vanuit Gaza werd dinsdag vergezeld van een gezamenlijke verklaring van de al-Qassam Brigades van Hamas en de al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad waarin zij de verantwoordelijkheid claimden voor het afschieten van de projectielen naar Israel en zeiden dat dit was in antwoord op de Israelische escalatie in de vorm van diverse aanvallen op doelen in Gaza. Bij één van die aanvallen werden zondag drie leden van de Islamitische Jihad gedood. ''De Palestijnen zullen niet stil blijven als Israel voortgaat misdaden jegens hen te bedrijven,'' aldus de verklaring.
Volgens YNet werden dinsdag ten minste 10 keer ''Code Rood'' waarschuwingen gegeven in plaatsen asl Sha'ar HaNegev, de regionale raden van Hof Ashkelon en Ofakim, nadat de Israelische luchtmacht doelen van de Islamitische Jihad en Hamas was begonnen aan te vallen als antwoord op de 28 mortier granaten die eerder op Israel waren afgevuurd. Eén Israelische soldaat raakte door scherven gewond, twee anderen raakten lichtgewond en iemand liep een blessure op omdat hij viel toen hij naar een schuilkelder rende.
Een legerwoordvoeder zei dat de luchtmachct 30 doelen in Gaza had aangevallen, waaronder een ''terreurtunnel'' (blijkbaar zijn de tunnels in Gaza geen gewone tunnel maar ''terreurtunnels'') die via Egypte met een bocht op Israelisch grodbgebied uitkwam en pas kort geleden was ontdekt. Maar woensdagmorgen werden opnieuw raketten afgevuurd, nadat vanuit Gaza nieuwe barrages richting Israel waren afgeschoten.pa, meldde IMEC. Totdat er sprake was van een door eEgypte bemiddeld bestand, blijkbaar.
 

Geen opmerkingen:

Opnieuw 100 gewonden in Jeruzalem, betogingen in Gaza en Palestijnse steden in Israel

File foto (Wafa) Zaterdagavond en zondagmorgen zijn voor de tweede achtereenvolgende avond gevechten van Palestijnen met de politie in Jeruz...