woensdag 16 mei 2018

Dodental Gaza naar 62, ook Guatemala verplaatst ambassade

 Begrafenis van Jamal Afana (15) op 13 mei.

Israelische militairen hebben dinsdagavond nog twee Palestijnen gedood uit het Nusseirat kamp in Midden Gaza. Meer dan 417 mensen werden gewond. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid werd Bilal Bodeir al-Ashram, 18, ten oosten van Deir al-Balah, in de borst geschoten. Ook Nasser Ahmad Mahmoud Ghorab, 51, van hetzelfde kamp, werd met scherpe munitie gedood. Dat gebeurde ten oosten van het al-Bureij kamp in centraal Gaza.
Dinsdagmorgen stierven Talal Adel Ibrahim Matar, en Omar Abu Fol, 30, die een dag eerder waren gewond.Deze doden brengen het aantal  Palestijnen dat werd gedood op de dagen dat de Amerikaanse ambassade werd geopend in Jeruzalem en dat de Palestijnen de Yom al Nakba herdachten (de dag erna) op 62 in Gaza .
Een 63ste slachtoffer viel elders, namelijk in Sa’irin het dirctrict Hebron. Idris Shaker Jabarin, 58, stierf daar aan de gevolgen van een overdosis traangas. Jabarin, die lid was van de gemeenteraad van Sa'ir, werd in allerijl naar het Ahli ziekenhuis in Hebron vervoerd, maar daar overleed hij.
In Bethlehem raakten tijden de herdenking van de Nakba 13 mensen gewond, één door scherpe munitie de anderen door ''rubberkogels'', bovendien kregen 33 mensen ademhalingsproblemen door traangas. In Nablus raakten 71 mensen gewond tijdens de betogingen op Yom al Nakba.     
Guatemala verplaatste woensdag, in navolging van de VS, zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.  Premier Netanyahu was bij de opening. Volgens de Guatemalteekse president Jimmy Morales was de opening een boodschap aan Israel van vriendschap, vrede en broederschap. De Palestijnse onderhandelaars Erakat zei dat Guatemale aan de verkeerde kant van de geschiedenis was beland. Israel en Turkije wezen intussen elkaars ambassadeurs uit. Ook de Turkse ambassadeur in Washington werd teruggeroepen.

Geen opmerkingen:

''Onthulling'' in Haaretz toont de peilloze hypocrisie over Israels slachtpartijen

  Het vroegere Tantura. (foto uit Walid Khalidi ''All that remains'')  Ik vind het moeilijk om om te gaan met de jongste ...