dinsdag 15 mei 2018

VS opent ambassade in Jeruzalem, 59 doden en 2.771 gewonden in Gaza

Updated.  De VS heeft zijn nieuwe ambassade in Jeruzalem. Hij werd maandag geopend in het bijzijn van Trump's dochter Ivanka, haar man Jared Kushner en de minister van Financiën Steve Mnuchin. Kushners boodschap was dat Trump een president is die woord houdt.Anderen beloofden alleen, deze president ''had de moed om te doen wat Amerika al lange tijd wilde''. Zei Kushner. Degenen die bezwaren hadden noemde hij ''een deel van het probleem en niet van de oplossing''. 
Dit was deels een verwijzing naar probleem in Jeruzalem, waar mensen naast de openingsceremonie een Palestijnse vlag lieten zien en waar gewonden vielen en tenminste 14 arrestaties plaatsvonden, maar vooral aan het adres van Gaza. 
Daar viel maandag het hoogste aantal slachtoffers tot nu toe. Ocha, het bureau van de VN dat de humanitaire zaken coördineert, meldde een waar bloedbad. Er vielen aanvankelijk 55 doden, onder wie zes kinderen van wie een een meisje. Eén van de doden was een medewerker van de medische diensten. Later, op dinsdagmorgen, overleed een baby van acht maanden, Laila Ghandour, die was blootgesteld aan een overdosis traangas in één van de tenten. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza liep het dodental daardoor inmiddels op tot 59.
Er was een record aantal gewonden van tenminste 2,771 mensen, van wie er 1,359 werden getroffen door scherpe munitie; 130 mensen verkeren in  kritieke toestand.De ziekenhuizen in Gaza zijn volstrekt overladen en kunnen de patiënten niet meer aan. VN functionarissen, onder wie VN secretaris generaal Guterres, uitten hun bezorgdheid.
Andere landen reageerden heftiger. Zuid Afrika haalde zijn ambassadeur terug uit Israel. Turkije overweegt hetzelfde te doen, en dat dan ook voor zijn ambassadeur in Washington, zei president Erdogan. Frankrijk betuigde zijn deelneming over het grote aantal slachtoffers aan president Mahmoud Abbas. Dinsdag zou er aanvankelijk overleg in de Veiligheidsraad zijn over de situatie in Gaza, maar de VS blokkeerde een uitspraak dienaangaande. 
De protesten zijn dan overigens niet voorbij. Maandag was de dag dat de ambassade van de VS in Jeruzalem werd geopend. Dat viel samen met een algehele staking in Gaza en de sluiting van alle publieke gebouwen en scholen. Dinsdag wordt een dag van stakingen in heel Palestina, dan wordt namelijk 70 jaar Nakba, de verdrijving van het grootste deel van de Palestijnen herdacht. 
De spanningen wierpen hun schaduwen ook al vooruit. In Jeruzalem werden tenminste 28 Palestijnse auto's beklad en beschadigd, evenals een aantal gebouwen. De krant Haaretz meldde dat er ook een brandbom was gegooid naar een Joods huis (van kolonisten) in Wadi Hilweh. De afgelopen dagen waren er bovendien nog een tweetal doden bij botsingen in Gaza. Afgelopen zaterdagavond stierf de 15 jarige Jamal Abdel Rahman Attara, die een dag eerder was getroffen door een traangasgranaat. En op 11 mei stierf de 40 jarige Jabr Salem Abu Mustafa.
Volgens de blog +972 is het Israelische hooggerechtshof intussen nog steeds aan het overleggen of het volgens de Israelische wet geoorloofd is ongewapende demonstranten dood te schieten. Een aantal mensenrechtenorganisaties legde dat in  april voor, toen er al 33 doden waren. Nu zijn er 68 bijgekomen en nog steeds zijn de rechters er niet uit, volgens de site. Ik meld het (zonder zelf op dit moment de cijfers paraat te hebben. Ik verbaas me nergens meer over. Nou ja, nergens ... Alleen over de afwezigheid van een krachtige reactie van de EU dan. Maar eigenlijk is dat ook niets nieuws).

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha, je bent er weer. Fijn, we hebben je gemist met je deskundige onafhankelijke verslaggeving. Ik hoop dat je fijn gewandeld en genoten hebt.

Corrie

Anoniem zei

Welkom terug. Uitgewaaid?
Ik heb je gemist en ben dus blij dat je weer terug bent.

Dit artikel is overgenomen op: http://zaplog.nl/zaplog/article/vs_opent_ambassade_in_jeruzalem_55_doden_en_2771_gewonden_in_gaza#annotations

Herman

Frank zei

Je spontane opstand
https://twitter.com/bjoernstritzel/status/996410606633869313/photo/1

Meir zei

Later, op dinsdagmorgen, overleed een baby vabn acht maanden, Laila Ghandour, die was blootgesteld aan een overdosis traangas in één van de tenten.

De werkelijkheid:
...
On Tuesday, a Gaza doctor told the Associated Press health official that the Hamas claim that an 8-month-old baby died from Israeli tear gas was inaccurate. He attested that the baby, Layla Ghandour, had a preexisting medical condition which caused her death.
...
https://www.dailywire.com/news/30707/hamas-claim-israelis-killed-baby-disputed-doctor-hank-berrien

Ik zei je al eerder dat je Hamas-propaganda overneemt

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Ik probeer zoveel mogelijk te vermijden dat ik Israelische of Palestijnse propaganda overneem. Daarom baseer ik me op zoveel mogelijk bronnen. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat propaganda ook door de reguliere pers wordt overgenomen en op meerdere plaatsen verschijnt. In het geval van de dood van deze baby was dat de Israelische pers. Misschien moet u uw commentaar daarheen sturen.
Intussen is natuurlijk wel al veel langer bekend dat traangas baby's doodt, ook baby's zonder hartkwalen. Ik werd er voor het eerst mee geconfronteerd in 1988 toen ik tijdens de Eerste Intifada in Gaza was. Latere meldingen betroffen herhalingen hiervan in onder meer Jeruzalem. Ik neem daarom de vrijheid te twijfelen aan het bericht van de pro Israelische Dailywire.
Zoals ik ook het verhaal dat 50 van de 62 op 14 mei doodgeschoten Palestijnen lid waren van Hamas met een stevige lepel zout tot me heb genomen. Waren ze dan allemaal gekleed in uniform en gewapend? Bedreigden ze de Israeli's? Van wie er niemand gewond raakte? Als ze in burgerkleren waren en alleen demonstreerden waren het gewoon burgers. Met de redenering dat ze ''terroristen'' zouden zijn en gedood mogen worden omdat ze lid waren van Hamas, maakt Israel omgekeerd ook ongeveer iedere Israeli tot een legitiem doelwit voor een aanslag. Ongeveer alle Israeli's hebben immers in het Israelische leger gediend en kunnen op dezelfde manier beschouwd worden als de onderdrukkende vijand die onder het internationale recht op legitieme manier mag worden aangevallen.

Meir zei

Waren ze dan allemaal gekleed in uniform en gewapend?

Bij iedere oorlog lopen die terroristen op gymschoenen, dragen jacks van Zeeman, hebben soepjurken aan, niet iedereen heeft uniformen.

En ja, zelfs aan de andere kant van het hek zijn zij een bedreiging aangezien deze aanhoudend gesloopt wordt.

Bedreigden ze de Israeli's?
Sarcasme?
Velden in brand steken, het milieu vergiftigen, met stenen gooien, op Sderot met machinepistolen schieten (toegegeven dat dit opzet was)

Niet zeuren over rechten van terroristen, terroristen mogen nog blij zijn dat zij niet gedood worden. Hebben nul rechten.

Gaza wordt niet onderdrukt. Zij kregen het en iedere Jood vertrok. Maar wie dat schuim een vinger geeft...
Overigens, ook nu weer worden kinderen als schild gebruikt en voor het oog van de camera. Iets wat links altijd graag ontkent en natuurlijk niet getoond wordt door de staatsomroep, want de haat tegen Israël moet natuurlijk wel door Den Haag en Brussel worden gevoed.

'Ongeveer alle Israeli's hebben immers in het Israelische leger gediend en kunnen op dezelfde manier beschouwd worden als de onderdrukkende vijand die onder het internationale recht op legitieme manier mag worden aangevallen.'

Nee, Hijmans, die vlieger gaat niet op, want Israël is een erkende staat dus gaat dat citaat niet op en dat weet je.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Ik laat je opmerkingen door om een keer te laten zien hoe een rechtgeaarde fan van Israel werkelijk alle argumenten op zijn kop kan zetten. Israel heeft in Gaza duizenden mensen gedood, hele wijken weggevaagd, schiet vissers dood en boeren die op een afstand van honderden meters van de grens op hun land werken, maar het is Gaza dat Israel bedreigt want het steekt met vliegers velden in brand, vervuilt het milieu met brandende autobanden en, oh jee, schiet met machinepistolen op muren van Sderot.
Wat een gelul.
Niet die autobanden zijn het, maar heel Gaza is een milieuramp, Meir, doordat de riolering en de afvalwaterzuivering niet werken, als gevolg van een kapotte centrale die door de Israelische blokkade al jaren niet kan worden gerepareerd en doordat er ook geen stroom is voor ontziltingsinstallaties.
En oh nee, Gaza wordt niet onderdrukt. ''Zij kregen het''. En mochten vrij importeren en exporteren en zo kunnen voor studie en vakantie reizen naar het buitenland en de bezoekers ontvangen die ze willen, het werd een vrij land. Ja toch?? Als het van hun is en vrij, dan is dat toch zo??
Ik vraag me af hoe het in godsnaam mogelijk is dat jij, en de andere fans van Israel nog steeds dit soort afzichtelijke nonsens kunnen blijven herhalen: ''Gaza wordt niet onderdrukt, Gaza is niet bezet''. Gaza is niets minder dan een openlucht gevangenis, waarin Israel net genoeg dingen doorlaat opdat de bevolking niet van honger sterft. Im en export zijn minder dan een tiende van vóór de blokkade. Iedereen die iets anders beweert, die met de onzin komt dat het vrij is, lan niet anders dan achterlijk zijn.
En ach, dat Israeli's geen onderdrukkende vijand zijn die onder het internationale recht door de onderdrukte bevolking mogen worden aangevallen, omdat Israel een ''erkende staat'' zou zijn, dat doet helemaal de deur dicht. Moet ik hieruit concluderen dat jij denkt dat erkende landen niet kunnen onderdrukken? En dat onderdrukte volken hun lot maar beter geduldig moeten dragen tot er vanzelf een iedne aan komt? Ik raad je aan toch het oorlogsrecht maar eens te bestuderen. En ook de geschiedenis van de dekolonisatie lijkt me een aanrader voor je, voor je opnieuw met dit soort stomme opmerkingen aankomt.

Elisabeth de Boer zei

Er zijn al zoveel Palestijnen door traangas omgekomen en dat zijn altijd oudere mensen, babies of mensen met een zwak hart of andere kwaal. Traangas is dodelijk voor zulke mensen. Deze baby had een hartkwaal, maar het is wel degelijk de traangas granaat die in de tent waarin ze verbleef werd geschoten die haar fataal is geworden.

Gennadi zei

Jij snap het niet. Dit meisje overleed in het ziekenhuis van Gaza vanwege haar hartproblemen. Dit hele verhaal is nep. Net zoals alle andere verhalen over lieve Arabieren en kwaadaardige Israelis.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Hartproblemen? Zou kunnen. Al die andere baby's die overleden door traangas, die in 1988, en al die anderen in latere jaren, hadden die ook allemaal hartproblemen, Gennadi? Of zouden die hartproblemen misschien te maken hebben met ademhalingsproblemen door traangas? Dat is namelijk wat de artsen zeggen.

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...