woensdag 30 mei 2018

Israel onderschept Flotilla vanuit Gaza en neemt boot in beslag

De Israelische marine heeft dinsdag een scheepje van de Flotilla vanuit Gaza die probeerde de blokkade te breken, tegengehouden. De boot met aan boord 18 mensen op weg naar Limassol (Cyrpus) maakte deel uit van een konvooi van drie schepen, maar de andere twee keerden terug toen ze door de Israeli's werden gestopt. De boot die later werd opgebracht voer in zijn eentje ongeveer 14 zeemijl door, maar werd toen geënterd en naar de Israelische havenplaats Ashdod gesleept. De boot werd in beslag genomen, maar de 18 passagiers werden later door de Israeli's teruggebracht naar de Gazastrook en afgezet bij Beit Hanoun, in het noorden. Alleen de kapitein, Soheil al-‘Amoudi, werd door de Israeli's gevangen gehouden.
Onder de passagiers was een aantal studenten (met geldige paspoorten) die de Strook wilden verlaten omdat ze geen werk konden vinden, en die op zoek waren naar een betere toekomst dan mogelijk is in het belegerde en geïsoleerde Gaza. Verder was er een vrouw aan boord en vier gewonden van de Israelische beschietingen van de ''Grote Mars van de Terugkeer'', plus nog eens vier kankerpatiënten. Geen van de opvarenden had banden met een politieke organisatie. De gewonden en de patiënten hadden van tevoren met de Turkse autoriteiten afspraken gemaakt dat zij in Turkije konden worden behandeld. Maar dat betere leven en die behandelingen gaan dus na de onderschepping van ook deze Flotilla allemaal niet door.   

 Het konvooi werd overigens uitgeleide gedaan door zo'n 30 vissersboten  met aan boord enkele honderden mensen.  Deze scheepjes werden op de  grens van de (de door Israel eenzijdig vastgestelde limiet, waarbuiten de vissers uit Gaza niet mogen vissen) van zes zeemijlen tegengehouden door Israelische kanonneerboten die waarschuwingsschoten losten. Ze draaiden toen weer om.
Israel is kennelijk niet van plan uitzonderingen toe te laten op de blokkade. Intussen is vanuit Scandinavië een nieuwe Flottilla op weg naar Gaza om het van die kant te proberen. Morgenavond, (donderdag) arriveren de vier boten in Amsterdam. Over enkele weken zullen ze proberen Gaza te bereiken. We zullen zien of het dan gaat lukken.  

Geen opmerkingen:

VN meldt: geweld Israelische kolonisten jegens Palestijnen neemt flink toe

Ik ben een aantal maanden geleden gestopt met het melding maken van de meeste gevallen van Israelische inbreuken op de mensenrechten - om tw...