vrijdag 15 maart 2024

Israel valt opnieuw wachtenden op voedsel aan: tenminste 21 doden en 150 gewonden

 

Israel heeft donderdag opnieuw aanvallen uitgevoerd op verhongerde mensen in Noord-Gaza die waren afgekomen op voedsel. Onder meer helikopters en tanks openden het vuur in de buurt van de Kuweit rotonde. Naderhand werd geconstateerd dat er tenminste 21 doden waren gevallen en 150 gewonden. Mogelijk loopt het dodental nog op, want de aanwezigheid van tanks maakt het zoeken naar lichamen tot een hachelijke zaak. Israel heeft intussen ontkend dat het het vuur heeft geopend, de mensen zouden door gewapende Palestijnen zijn gedood en onder trucks terecht zijn gekomen. Verslaggevers en ooggetuigen zeggen echter wat anders. Het is nu al de zesde keer dat Israel het vuur opent op samengedromde groepen mensen  die afkomen op voedseltransporten- of droppings. Op 4 maart vielen ook al negen doden. Op donderdag 29 februari vielen, toen sluipschutters en tanks een menigte bij het Nabulsi-plein en de Rashid-weg in Gaza-stad onder vuur namen, meer dan100 doden en bijna 750 gewonden. En 90 25 januari vielen eveneens bij de aankomst van een voedselkonvooi 20 doden. In totaal zijn bij dit soort moordpartijen zeker 160 doden gevallen. Het is alsof Israel denkt dat de hongersnood alleen niet genoeg Palestijnen doet overlijden en daarom de helpende hand biedt. 

Intussen gaan ook de 'gewone' beschietingen door in Khan Younis, Deir al-Balah, het Nuseirat-kamp en Rafah. Volgens een opgave van het Palestijnse ministerie van Gezondheid werden in de afgelopen24 uur 149 mensen gedood en 300 gewond. Bij een aanval op een voedseldistributiecentrum van UNRWA in Rafah werd één UNWRA-functionaris gedood en vier anderen, terwijl 22 mensen gewond raakten. Israel zei dat het erom ging een commandant van Hamas te treffen. Verder trok Israel zich terug uit het verwoeste Hamad-complex ten westen van Khan Younis, waarna medisch ploegen tenminste 15 lijken verzamelden vanonder het puin. Het aantal slachtoffers is intussen gestegen naar 31.490 doden en 73.439 gewonden. Hier en daar duikt weer op dat dit aantallen zijn van ''een ministerie van Hamas'' en dat ze dus niet geloofwaardig zijn. Dat klopt vermoedelijk, ze zijn waarschijnlijk veel te laag, aangezien de verzameling van dodentallen vooral loopt via niet of nauwelijks nog functionerende ziekenhuizen en omdat er duizenden zijn verdwenen onder het alomtegenwoordige puin.

Hamas heeft intussen een nieuw voorstel ingediend voor een staakt-het-vuren. Het beslaat twee pagina's en bevat een voorstel voor het vrijlaten van de vrouwelijke, de oude en zieke en de  jongste gijzelaars in ruil voor tussen de 700 of 1.000 gevangenen in Israel van wie een honderdtal levenslang opgelegd hebben gekregen. Na de eerste uitwisseling van gevangenen is het bereid een datum vast te leggen voor een permanent bestand. En nadat het eerste stadium zou zijn voltooid zou het bereid zijn te praten over de datum voor een Israelische terugtrekking. Alle gijzelaars zouden worden vrijgelaten in de tweede fase van het staakt-het-vuren. Het Israelische oorlogskabinet zou zich over het voorstel buigen, maar Netanyahu wees het al als ''als nog steeds niet realistisch'' van de hand.  


Intussen benoemde de Palestijnse president Abbas zijn economische raadgever Mohammed Mustafa tot de premier van een nieuwe regering van de Palestijnse Autoriteit. In en om Jeruzalem heerste zoals de laatste jaren steeds in Ramadan, een uiterst gespannen atmosfeer. Israel had 3.000 man politie opgeroepen om zoveel mogelijk Palestijnen te verhinderen deel te nemen aan het vrijdagsgebed. Er waren bij de poorten van Jeruzalem ijzeren hekken geplaatst en bij de checkpoints Qalandia en  Bethlehem werden duizenden geweigerd. Jordanië gaf als commentaar dat Israel daar niet het recht toe had. Verder werden in de week dat ik niet geblogd heb over Gaza of de Westoever zeker acht Palestijnen door Israel vermoord, onder wie een 12-jarige jongetje, Rami Hamdan al-Halhouli, die in het Shu'afat-kamp (Jeruzalem) met vriendjes vuurwerk aan het afsteken was voor Ramadan, en twee mannen, Rabe'a Nourasi en Mahmoud Abu al Haija, die werden gedood in het Khalil Suleiman regeringshospitaal in Jenin terwijl ze voor de eerste hulpafdeling stonden te wachten. Vier anderen raakten gewond. Uiteraard is het volgens het internationaal recht verboden dat het leger in ziekenhuizen optreedt, laat staan mensen doodschiet, maar daar heeft Israel zich nooit aan gehouden. Israel heeft nu sinds 7 oktober 433 Palestijnen van de Westoever gedood, van wie 116 kinderen. Australië was intussen het volgende land dat zijn betalingen aan UNWRA heeft hervat. 

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...