vrijdag 8 maart 2024

Leidinggevende van een Holocaust gaat het Holocaust Museum openen

President Isaac Herzog op de Münchense Veiligheids Conferente 2015 (Sebastian Widmann)
 

President Isaac Herzog van Israel is door het Holocaust Museum in Amsterdam uitgenodigd om zondag de officiële opening van het Museum bij te wonen, omdat hij ''een land vertegenwoordigt waarnaar veel Nederlandse Holocaust-overlevenden na de oorlog zijn geëmigreerd'', zo lees ik in Het Parool. Bovendien vertegenwoordigt hij ook de Israelische collega-instellingen van het Museum ''waarmee kennis wordt gedeeld en die documenten, foto's en video-materiaal ter beschikking hebben gesteld''. Volgens het Museum zou hij al afgelopen zomer zijn uitgenodigd.   

In de afgelopen zomer was Herzog nog redelijk onbesproken. De president van Israel was een onbeduidende man in een vooral ceremoniële functie. Iemand die een wat treurige politieke carrière achter de rug had. Hij won in 2013 de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Arbeidspartij en verloor vervolgens de eerste landelijke verkiezingen van 2015 van Netanyahu. Als voorzitter van een door hem gesmede nieuwe coalitie van Arbeidspartij met ''Hatnua'' van de rechtse Tzipi Livni probeerde hij er een appèl mee te doen op het politieke centrum. Maar Netanyahu. die in de peilingen vier zetels minder scoorde, wist op het laatst het tij te keren door op te roepen dat ''de Arabieren in drommen'' naar de stembussen snelden. Dat was genoeg om de angst van de Israeli's aan te wakkeren voor de - toen - nieuwe coalitie van de vier Arabische partijen. Herzog, die in 2015 nog een week voor de verkiezingen een bezoek had afgelegd aan de Palestijnse president Abbas, en daardoor door sommigen voor pro-Palestijns was aangezien, liet zich overigens niet onbetuigd. Een jaar later creëerde hij een forse controverse binnen links door zijn partijgenoten te waarschuwen dat zij zich niet als ''Arabierenvrienden'' moesten manifesteren.

In 2017, nadat hij was onttroond als partijvoorzitter, werd Herzog gekozen tot voorzitter van de Jewish Agency,  waarbij hij zich onderscheidde doordat hij in Amerika een pleidooi hiel voor het oplossen van het ''gruwelijke probleem'' van de gemengde huwelijken en relaties. Hetzelfde jaar werd hij verkozen  tot Israels president, een ambt dat zijn vader Chaim Herzog ook al eens had bekleed. Hij stemde in 2018 in met de Nationaliteitenwet, ook wel apartheidswet genoemd, waarmee Israel zich tot enige eigenaar van heel voormalig Palestina verklaarde en maakte onder meer in 2023 naam tijdens de wekenlange juridische strijd die toen door Netayahu werd ontketend om de macht van het hooggerechtshof in te perken. Er werden toen wekelijks enorme demonstraties gehouden. Zijn bijdragen bestonden er uit dat hij meermalen compromissen bedacht die allemaal door Netanyahu werden verworpen.  

Na 7 oktober en de aanval van Hamas maakte hij naam door te verklaren dat er in Gaza niemand te vinden zou zijn ''die onschuldig was'' en door een foto waarop te zien is dat hij wat schrijft of een gigantische 115 mm granaat die later op Gaza en haar bewoners is afgeschoten. Naar verluid luidde zijn tekst ''Ik vertrouw op jou'' of iets dergelijks. Later, op 18 januari, dook hij op bij het World Economic Forum in Davos  waar hij verklaarde dat de strijd niet alleen ging tussen Israel en Hamas, maar dat er ''een empire of evil was emanating from Iran'' dat het vredesproces en de de stabiliteit in de hele wereld bedreigde. Israel was volgens hem een strijd aan het voeren voor de hele vrije wereld, van Europa tot aan de VS.

Een ruime week later werd hij geciteerd in de voorlopige uitspraak van het Internationale Hof van Justitie dat beschreef dat het waarschijnlijk (plausible) is dat Israel in Gaza bezig is genocide te plegen. Herzog werd hierdoor en door vergelijkbare uitlatingen verheven tot een representant van een mogelijk genocidaal regime. Het is onbegrijpelijk dat er toen niemand wakker is geschrokken van de bestuurders van het Amsterdams Holocaust Museum. Zouden ze het daar geen probleem vinden dat hun Holocaust Museum wordt geopend door een leider van een land dat waarschijnlijk een Holocaust aan het plegen is? En hoe zit het dan met het motto ''Nooit meer"?  En wat denken ze ervan dat ze op deze manier koning Willem Alexander dwingen de opening te verrichten samen met iemand die wellicht hiervoor een veroordeling boven het hoofd hangt?  Ik was net begonnen hem flink wat hoger aan te slaan na zijn excuses voor het slavernijverleden van zijn familie. Als ik hem was zou  ik bedanken voor de eer en thuisblijven. En wat mijzelf betreft denk ik dat ik ga demonstreren. Ik zal dan ook meteen roepen dat ze een nieuw bestuur van dat Museum moeten benoemen. Als Holocaust-plegers het mogen openen, dan kun je de tent net zo goed meteen weer sluiten.  

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...