zondag 31 maart 2024

De VS geeft Israel nieuwe bommen en vliegtuigen, in Israel gaan meer mensen de straat op

 De kloof groeit tussen de Amerikaanse regering en Israel. De Amerikanen vinden dat Israel veel te veel burgers doodt. De VS vindt ook dat Israel niet zomaar los moet gaan op Rafah, ze moeten op zijn minst een goed plan presenteren voor de evacuatie van 1, 3 miljoen burgers, zo wordt gezegd. Maar intussen ....geeft datzelfde Amerika weer voor 2,5 miljard dollar aan wapens aan Israel. In de 2,5 miljard zijn begrepen 2.000 bommen van 2000 pond, zogenoemde ''bunker busters''. Daarmee kun je in één klap een massa burgers doden. Ook zitten er 500 500 ponders bij waarmee je nog steeds een heleboel burgers tegelijk met hun huis (of hun tenten) kunt opblazen. En tenslotte zitten er 25 F-35 vliegtuigen in (met motoren) waarmee je al die bommen kunt afwerpen.  Is het dus vreemd dat Israel zich niets aan trekt van de ''groeiende kloof met de VS'' of van de waarschuwingen dat het ''veel te veel burgers doodt''? Het lijkt me tijd worden dat niet, zoals tot nu toe is gebeurd, één of twee medewerkers van het State Department ontslag nemen, maar hele afdelingen. Wellicht kan minister Blinken van Buitenlandse Zaken, die vruchteloos al zes keer naar het Midden Oosten afreisde, het goede voorbeeld geven...

In Engeland kreeg de regering een advies van zijn juridische raadgevers dat Israel zich niet houdt aan de internationale humanitaire wetten. Dat werd op 13 maart onthuld door Alicia Kearns, die voorzitter is van een Conservatieve commissie van Buitenlandse zaken van het Britse parlement. De regering bleef er omheen draaien, maar mogelijk zal de onthulling nu gevolgen gaan hebben voor de Britse wapenleveranties aan Israel, aldus de krant The Guardian.

In Israel waren deze zaterdagavond tal van grote demonstraties tegen het regeringsbeleid, in Tel Aviv, Haifa, Jeruzalem en Be'er Sheba om er een paar te noemen. De grootste demonstratie was in Tel Aviv en - wat opmerkelijk was - de gebruikelijke wekelijkse demonstratie van familieleden en vrienden van de gijzelaars in gevangenschap van Hamas voegde zich bij de menigte in Tel Aviv. Er werden 16 mensen gearresteerd toen ook de Ayalon hoofdweg werd geblokkeerd. Zondag verplaatste het zwaartepunt zich naar Jeruzalem, bij de Knesset. De demonstranten willen er de komende vier dagen een groots protest van maken tegen Netanyahu en eisen dat de regering een manier zoekt om de de gijzelaars vrij te krijgen en de oorlog te beëindigen. 

Israel claimde zondag dat het een aanval uitvoerde op een militair commando-centrum van de Islamitische Jihad bij het al-Aqsa ziekenhuis in Deir al-Balah in centraal Gaza. In feite ging het echter om twee aanvallen op tenten voor journalisten en ontheemden die grote paniek veroorzaakten, omdat gevreesd werd dat de tenten die op het terrein van het ziekenhuis stonden opnieuw zouden worden aangevallen. Er vielen tenminste vier doden (het exacte aantal was niet vast te stellen omdat de lichamen te ernstig waren verminkt) en er waren 16 gewonden. 

Het media-bureau van de regering van Gaza maakte bekend dat bij de voortdurende belegering van het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad 400 mensen zijn gedood. Er zijn 1.050 huizen in de omgeving verbrand of anderszins verwoest. Er zijn nog 60 man medisch personeel in het ziekenhuis en enkele tientallen patiënten. Er is  geen voedsel, water of medicamenten. Verder vielen er 17 doden en 30 gewonden bij een aanval op wachtenden op eten bij de Kuweit-rotonde in Gaza-stad en werd bekend dat Israel 11 politiemensen had gedood, van wie er 10 zich hadden beziggehouden met de beveiliging van voedsel-transporten. Volgens het persbureau Wafa overleden opnieuw vier personen in Noord-Gaza aan voedsel en vochtgebrek. Er zijn nu 34 mensen doorgebrek aan voedsel overleden. Er waren voorts 80 luchtaanvallen uitgevoerd in Deir al-Balah, in Gaza-stad en in Khan Younes. Er waren 77 doden en 180 gewonden in 24 uur, een dag eerder waren het er 82 en 198 gewonden. Het dodental steeg naar 32,705, het aantal gewonden is 75.190. 

De krant Haaretz meldde dat het leger 9.000 leden van Hamas heeft gedood. Dat gebeurde binnen  gebieden waar iedereen die er bewoog kon worden gedood. De lijnen waarmee ze waren gemarkeerd waren echter onzichtbaar en werden ook niet bekendgemaakt. Palestijnse bronnen merken op dat hoogstwaarschijnlijk zeer velen van de gedode mensen gewone burgers waren.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...