vrijdag 29 maart 2024

Israel valt Aleppo aan: 42 doden

UPDATED -Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 42 mensen gedood, zo meldt het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten. Vijf van de doden zijn leden van Hezbollah, volgens bronnen van de veiligheidsdiensten. Eén van hen zou de broer zijn van een Hezbollah-commandant die in november werd gedood bij een andere Israelische aanval. Het Syrische ministerie van Defensie zei dat er verschillende aanvallen werden uitgevoerd rond 1.45 uur plaatselijke tijd op verschillende plaatsen in het zuidoostelijke deel van de provincie Aleppo. Daarbij werden volgens het ministerie  ''een aantal burgers en militairen'' gedood. Er was - zoals gewoonlijk - geen commentaar van de Israeli's. 

Israel heeft na 7 oktober zijn aanvallen op Syrië opgevoerd. Dit was tot dusver veruit de dodelijkste aanval. Met name bombardeerde Israel verschillende malen  bij of op de internationale vliegvelden in Aleppo zowel als Damascus om transporten van wapens voor Hezbollah in Libanon tegen te gaan. Dat dwong Iran  na 7 oktober een aantal manschappen terug te trekken. Syrië heeft een enkele maal ook een beschieting uitgevoerd. 

De Israelische aanvallen houden gelijke tred met de beperkte grensoorlog die sinds 7 oktober woedt tussen Israel en Hezbollah in Libanon. Bij die oorlog zijn intussen 270 man van Hezbollah gesneuveld terwijl er bij bombardementen op diverse Libanese dorpen 50 burgers (waaronder paramedici en journalisten) werden gedood. Nog deze week werden zeven jonge medische vrijwilligers gedood bij een aanval op het dorp Habbariye. Aan de Israelische kant viel een tiental militairen en half zoveel burgers. Zo werd de aanval op Habbariye beantwoord met een beschieting van de Israelische plaats Kiryat Shemona waarbij één man werd gedood. Vrijdagmorgen werd via een aanval met een drone op een auto in Zuid-Libanon ook de adjunct-commandant van de raketafdeling van Hezbollah, Ali Abdel Hassan Naeem gedood. Het geringere aantal Israelische slachtoffers wordt onder meer verklaard doordat het noorden van Israel sinds 7 oktober grotendeels is ontruimd.

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...