vrijdag 29 maart 2024

Bij actie in het Shifa ziekenhuis 200 doden en 900 arrestaties

Een stapel lijken bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis (Wafa)

Israel heeft een aanval uitgevoerd op een sportclub in Shu'ajiyye (een wijk van Gaza-stad, waarbij 15 mensen werden gedood. Ook vielen 17 doden bij een aanval op een politiebureau eveneens in Shu'ajiyye. Verder werden aanvallen geopend op twee auto's. In één van de twee zat een politieman die zich bezighield met het begeleiden van voedselkonvooien naar andere plaatsen in Gaza. Israel heeft het de laatste tijd vooral gemunt op dit soort politiemensen. Bij de aanval op de andere auto vielen acht doden, van wie twee vrouwen en vijf kinderen. Verder waren er gruwelijke verhalen op aanvallen in de buurt van het Shifa-ziekenhuis, waar hele wijken de lucht in worden geblazen. In het ziekenhuis is ook nog steeds een Israelische actie gaande. Volgens een Israelische opgave zijn daar tot nu toe 900 man gearresteerd en meer dan 200 gedood. Woensdag was er ook opwinding door het naar buiten komen van opnamen van het neerschieten van twee ongewapende mannen die met een witte vlag zwaaiden en ongewapend op weg waren naar het noorden. Hun lichamen werden vervolgens door bulldozers onder een laag zand en stof gewerkt.

Verder werden aanvallen uitgevoerd in Nusseirat, Khan Younes en Rafah. Het Amal-ziekenhuis is ontruimd en het Nasser-ziekenhuis wordt bedreigd. In één geval werd een Israelische militair gedood en werden er 16 gewond, van wie zes ernstig, toen een strijder van Hamas een RPG-raket afvuurde in een ruimte die als kwartierplaats diende. Eerder werd in de buur van het Shifa-ziekenhuis een andere Israeli dodelijk getroffen. Het verliescijfer van Israel staat nu nu op  254. Het dodental aan de Palestijnse kant bedraagt intussen 32.623 en er zijn volgens de opgave van het ministerie van Gezondheid 75.092 gewonden.   

Van een staakt-het-vuren, waartoe deVeiligheidsraad maandag toe opriep is niets te merken. En een dag nadat het Internationaal Gerechtshof opnieuw een opdracht aan Israel gaf  om onmiddellijk alle doorgangen open te stellen voor voedsel- en hulptransporten aangezien, zoals het hof zei, de Palestijnen niet langer worden bedreigd door een hongersnood, maar de hongersnood intussen een feit is, is er evenmin veel veranderd. Israel liet horen dat er 155 vrachtauto's dagelijks de Strook binnenrijden. Dat is niet genoeg maar dat komt volgens de Israeli's doordat zij niet zelf de distributie afhandelen. Ook zou er een deel worden gestolen door Hamas. Daar zijn uiteraard  geen bewijzen voor. Antonio Guterres, de VN- secretaris-generaal, hield in de Jordaanse hoofdstad Amman een vurig pleidooi om UNRWA zijn taken te laten uitvoeren, wat zoals bekend wordt verhinderd door Israel. Hij voegde eraan toe dat als dat niet gebeurt dit ook ernstige gevolgen zal hebben voor de Palestijnen in Libanon, Syrië, Jordanië en de Westoever, die afhankelijk zijn van dezelfde UNRWA.

Op de Westoever steeg het aantal opgepakte Palestijnen naar 7.800 volgens de Palestijnse verenigingen van (ex)gevangenen. Het aantal gedode Palestijnen sinds 7 oktober steeg naar 439  door de dood, woensdag, van drie man in Jenin bij een aanval met een drone, en een vierde die werd doodgeschoten. Het waren in eerste instantie Hamza Arransi (27) uit het al-Ain-kamp en Mohammed Nasser al Sabti (19) uit het Jenin-kamp. Er waren vijf gewonden. Verder werd Ayman Azouga (19) uit Jenin doodgeschoten en overleed later op de dag één van de gewonden, Waled al-Asta (19). Vrijdag was er ook nog wat te doen rond de dood van David ben Awraham uit Hebron, die enkele dagen eerder was doodgeschoten omdat er een mesje was gevonden in zijn tas. Een onderzoek wees intussen uit dat hij op geen enkele wijze een bedreiging was geweest. De soldaat die hem doodschoot geloofde niet dat hij Joods was en was kennelijk niet te spreken over het feit dat Be Awarahm hem een idioot noemde. Het is niet duidelijk of hij gestraft zal worden. Waarschijnlijk is dat niet want hij had zich enkele weken eerder juist heel dapper betoond. Maar Ben Awraham, die vroeger Sameh Zeitoun heette en die jarenlang tevergeefs probeerde de Israelische nationaliteit te krijgen, krijgt hem posthuum alsnog van de minister van Binnenlandse Zaken, Moshe Arbel. Hij zal er weinig plezier aan beleven, maar Israel is dan toch maar grootmoedig over de brug gekomen.   

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...