dinsdag 19 maart 2024

Gaza: 1,1 miljoen mensen hebben een rampzalig voedselgebrek, 300.000 gaan binnenkort dood

 
Zonder onmiddellijk staakt-het-vuren en een opvoering van de voedseltransporten naar gebieden die nu onbereikbaar zijn door de gevechten, staat in Gaza een massa-sterfte voor de deur. Volgens de IPC, de Integrated Food Security Classification, een instelling waarop alle VN-organisaties vertrouwen, heeft nu  70% van de bevolking van Noord-Gaza te lijden van de ergste vorm van gebrek aan voedsel. Ze hebben meer dan drie keer de drempel van 20% overschreden die wordt aangehouden om het begin van hongersnood aan te duiden. De IPC zegt niet voldoende zicht te hebben op de sterftecijfers, maar wel te verwachten dat sterven op hongersnood-wijze, dat is twee personen van iedere 10.000 per dag, elk moment kan beginnen. Het ministerie van Gezondheid van Gaza heeft meegedeeld dat tot dusver 30 personen aan ondervoeding zijn overleden, 27 kinderen en drie volwassenen.

In totaal hebben 1,1 mensen in Gaza, de helft van de bevolking, nu te maken met een ''catastrofaal" gebrek aan voedsel en 300.000 van hen heeft het vooruitzicht dat zij binnenkort doodgaan op een hongersnoodachtige wijze. Het vooruitzicht van een door mensen veroorzaakte volledige hongersnood heeft inmiddels allerwegen tot scherpe kritiek op Israel geleid. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde het IPC-rapport een ''gruwelijke aanklacht'' en zei dat Israel nu volledig en onbelemmerd toegang moet geven aan alle delen van Gaza. David Cameron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat hij het rapport zorgvuldig zou bekijken, maar dat duidelijk was dat er snel actie nodig was om hongersnood te vermijden. De minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Joseph Borell, zei op een conferentie in Brussel dat ''we niet langer op het punt staan dat er bijna hongersnood is, maar er is nu hongersnood. Israel roept het op.'' Maar de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zei dat Borell moest ''stoppen met Israel aan te vallen en ons recht zou moeten erkennen onzzelf te verdedigen tegen de misdaden van Hamas''.

 Israel, dat tot dusver maar twee checkpoints gebruikte om mondjesmaat vrachtauto's door te laten, zegt dat het nu meer landroutes heeft geopend. Verder is er een zeeroute en worden er regelmatig droppings vanuit de lucht uitgevoerd. Het blijft echter onvoldoende. Ook is de distributie een groot probleem, vooral in het noorden. President Biden sprak maandag met Bibi Netanyahu via de telefoon om hem te waarschuwen dat hij niet zijn plan moet doorzetten om ook in Rafah een grondoperatie uit te voeren. De twee kwamen overeen dat Netanyahu een delegatie naar Washington zal sturen om eventuele alternatieve manieren te bespreken om Hamas op de knieën te krijgen. Intussen vinden in Qatar nu indirecte besprekingen plaats over een staakt-het-vuren, maar de Israeli's lieten weten dat zeker nog twee weken nodig zijn voordat duidelijk is of er resultaat wordt geboekt.

 In Gaza-stad hebben de Israeli's zich intussen weer teruggetrokken uit het Shifa-hospitaal. Volgens Israelische opgaven werden zeker 50 Hamas-strijders gedood en werden 180 mensen opgepakt en voor ondervraging afgevoerd. Volgens ooggetuigen werden echter vooral veel omstanders en mensen die een verblijf in het ziekenhuis hadden gezocht, gedood. De Israeli's schoten ook de politieman die voor de coördinatie zorgde bij de voedseltransporten en de veiligheid regelde, Faiq Mabhooh, dood. Volgens Israel was  hij een belangrijke veiligheidsman van Hamas. Plaatselijke bronnen zeggen dat hij best een plaats gehad kan hebben in de hiërarchie van Hamas, maar dat hij toch vooral een politieman was. De Israeli's doodden ook met een luchtaanval op zijn huis, een andere politieman, overste Ra'ed al-Banna en zijn vrouw. Ook hij bemoeide zich met de veiligheid van de voedseltransporten. Die zullen nu nog chaotischer gaan verlopen. Overigens verloren ook de Israeli's opnieuw een man: de 251ste.

Amro Suweidan en Karim Sharab
Met bombardementen, onder meer op de buurten Rimal. Zeitoun, Daraj en Sheikh Radwan in Gaza-stad, plus een huis bij de Haidar Abdel Shafi-rotonde en een ander huis bij de Abu Mashal Foundation in het westen van de stad, liep het dodental van maandag op naar 93. Andere bombardementen werden uitgeoerd in het Nuseirat-kamp en het Bureij-kamp door artillerie. In Rafah vielen 14 doden bij een bombardement van een aantal huizen. Ook werden nog twee mensen gedood bij een bombardement op een distributiecentrum in Jabalya. Het dodental liep op naar 31.819.  De twee fotootjes hierboven zijn van de 17-jarige Amro Sweidan uit Nablus op de Westoever, die achterna werd gezeten en van zijn fiets werd gereden door Israelische soldaten in een jeep en vervolgens werd beschoten, Hij is vanaf de nek verlamd. De ander is de achtjarige Karim Sharab, die in Awarta bij het huis van zijn ouders stond te kijken naar een operatie van Isarelische soldaten. Ze openden het vuur op hem en hij werd in de nek getroffen. Hij is nu deels verlamd. 

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...