donderdag 21 maart 2024

Israeli's doodden 140 man bij bezetting Shifa-ziekenhuis, 10 doden op de Westoever

Rookwolken bij het opblazen van een gedeelte van het Sifa-complex (Foto van X)

 Israelische troepen die  een ''speciale operatie'' uitvoeren in en bij het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad hebben naar zeggen in vier dagen 140 mensen gedood. Verder hebben ze de nieuw opgezette vleugel  voor het uitvoeren van operaties verwoest. Eerder meldde ik dat ze zich hadden teruggetrokken,  maar dat was duidelijk onjuist. Ze hebben volgens een opgave van dinsdag 300 mensen opgepakt en urenlang verhoord. Daarvan zijn 160 mensen gearresteerd en afgevoerd. En tenslotte hebben ze de medische staf, de patiënten en de 30.000 (of daaromtrent) mensen die hun toevlucht in het ziekenhuis hadden gezocht de opdracht gegeven het complex zo gauw mogelijk te verlaten, omdat anders het hele ziekenhuis zou worden opgeblazen. Hen werd te verstaan gegeven dat ze achter een tank moesten aanlopen tot een bepaald punt, waarna ze hun weg zelf moesten kiezen. Ook werden diverse bombardementen uitgevoerd op gebouwen in de omgeving waarbij vele doden vielen. 

Gevangen in het Shifa-ziekenhuis. (Foto van X)

Israel zal ongetwijfeld beweren dat de gedode mensen strijders van Hamas waren en liet ook een paar kalashnikov-geweren en een een enkele raketwerper zien die ze in het ziekenhuis zouden hebben buitgemaakt. Hamas verklaarde echter dat de doden gewoon patiënten waren en mensen die schuilden in het ziekenhuis. Intussen liet de beweging zien dat er wel op de troepen was geschoten door Hamas, al waren dat niet strijders die het ziekenhuis als hun basis hadden. Wat intussen wel duidelijk werd, was dat Israel geprobeerd heeft de zorg voor de hulpverlening over te dragen aan clans en aan niet met het verzet gelieerde groepen. Onder meer weer werden twee of drie hoge politiemensen om die reden als ''leden van Hamas'' geliquideerd. Het regerings-media bureau maakte bekend dat er 100 werkers van de hulpverlening in korte tijd bij acht luchtaanvallen waren gedood. Maar uiteindelijk, meldde het persbureau Reuters, is de Israelische opzet mislukt.

Gisteren bereikten 248 trucks met eten de #Gazastrook. Unicef stuurde 200.000 doses vaccins. Vanaf het begin vd oorlog reden 17.647 trucks met 328.310 ton eten en drinken naar Gaza. 0pvallend: de meeste hulp (27%) komt uit de VS. Nederland bungelt onderaan

Israel heeft - sinds de alarmerende berichten over honger - de doorlating van  voedseltransporten wat opgevoerd. Ronny Naftaniël, oud -directeur van het het CIDI, deelde triomfantelijk mee dat er dinsdag 248 trucks met eten Gaza bereikten. Hij vertelde er niet bij dat voor de oorlog begon een dagelijkse hoeve elheid van 500, dus ruim twee keer zoveel trucks normaal was. Wat verder tamelijk verbijsterend was, was dat hij meldde - op gezag van COGAT (de coördinator van Israels militaire organisatie die de transporten regelt) - dat er sinds het begin van Israels campagne 17.647 vrachtauto's in Gaza zich in Gaza hebben gemeld. In de 26 weken dat de zaak nu heeft geduurd, is dat ongeveer 679 vrachtauto per week!! Dat is dus bar weinig. De honger in Gaza is verklaard. Raouf Alexander Leraar, een recente ''aanwinst'' van het CIDI, bediende zich van dezelfde cijfers. (Het is één van de zeldzame keren dat het CIDI goede voorlichting geeft). 

Het dodental in Gaza heeft nu vrijwel de drempel van 32.000 gehaald: het staat op 31.988 meer er liggen dus nog duizenden onder het puin, 40,000 is waarschijnlijk een realistischer getal. Er zijn 74.188 gewonden. Dertienduizend van de doden waren kinderen, er er zijn nu 17.000 wezen in Gaza. Om nog even door te gaan met de cijfers: het Centrum van de Verenigde Naties voor satellietwaarnemingen (UNOSAT) heeft geconstateerd dat 35% van elle gebouwen in Gaza zijn verwoest of (ernstig) beschadigd. Dat is een toename van 5% ten opzichte van januari, oftewel 20.000 gebouwen. Het zijn nu 88.868 in totaal. In het gouvernoraat Khan Younis is de toename vooral significant, daar werden recentelijk 12.279 gebouwen verwoest.

De toename van het aantal slachtoffers werd onder meer verklaard door de nieuwe intocht van het leger in de wijk Rimal en rond het Shifa-ziekenhuis, en intense artillerie beschietingen van de westelijke wijken van Gaza-stad. Daar werd een huis gebombardeerd in het Shati-kamp en verder door het bombarderen van drie huizen in het Maghazi-kamp, Deir al-Balah en het Nuseirat-kamp in Midden-Gaza. Ook werden dinsdag opnieuw 24 mensen gedood bij een aanval op mensen die wachtten op een voedseltransport bij de Kuweit-rotonde in Noord-Gaza. Bovendien waren er respectievelijk 15 mensen te betreuren bij een bombardement van een huis in Gaza-stad en 27 bij een bombardement in het Nuseirat-kamp.

De vier van Tulkarem
Op de Westoever was het woensdag ook raak. In totaal werden tien mensen gedood, van wie negen donderdag en één, Mahmoud Nofal (42), een dag eerder. Vier mannen werden gedood in Tulkarem: Ahmad Abu Ali (22), Abdullah al-Qaisi (20), en bij een bombardement op het bij Tulkarem liggende Nur al-Shams-kamp Nidal Obeid (23) en Iyad Kanouh (19). De hoofdstraat van het Nur Shams-kamp werd bij een inval van 50 legervoertuigen verwoest en bovendien werd een huis deels gesloopt dat toebehoorde aan de vader van een een eerder doodgeschoten man, Samr Jaber. 
In het Amari-kamp bij Ramallah werd donderdagochtend Mohammed Salhiya met een schot in het hoofd gedood, terwijl twee anderen gewond raakten. En in Jenin werden  woensdagavond drie inzittenden van een auto vanuit de lucht met twee raketten gedood. Het was moeilijk hen te identificeren, want de lichaamsdelen waren verspreid over de straat en twee van hen waren bovendien onherkenbaar verbrand. Het waren Mahmoud Rahal, Ahmed Barakat en Mohammed al-Fayed. Een vierde man werd ernstig gewond opgenomen on een ziekenhuis. Van de auto bleef niets over. Jenin hield donderdag een algemene staking uit protest. En tenslotte werd in de buurt van Bethlehem bij de  nederzetting Azar de 63-jarige Samer Zeitoun om onduidelijke redenen doodgeschoten. 
De drie van Jenin. (de laatste 2 foto's van Wafa)
 

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...