vrijdag 22 maart 2024

Israel houdt Shifa-ziekenhuis voor de vijfde dag onder schot, 358 mensen meegenomen naar Israel

 

(Wafa)
Israel was vrijdag bezig aan zijn vijfde dag van de bezetting van het Shifa-ziekenhuis evenals de omgeving ervan. Volgens eigen zeggen heeft het nu 160 mensen doodgeschoten en 600 gevangengenomen. Daarvan zijn 358 mensen afgevoerd naar Israelische gevangenschap. Israel kwam echter terug op zijn woorden dat het twee belangrijke leiders van Hamas, onder  wie de operationeel commandant Ra'ed Saad, en drie belangrijke mensen van de Islamitische Jihad had gearresteerd.  Hun foto's waren gepubliceerd op X (het voormalige Twitter) temidden van een hele menigte portretten van opgepakte mensen, maar dat was gebeurd door een "menselijke fout". Israel zou echter wel informatie hebben dat ze wel ''in de omgeving van het Shifa-complex waren''.   

Ondertussen is het klaarblijkelijk een  puinhoop in Gaza-Stad, rond het ziekenhuis. Rondom zijn huizen gebombardeerd en zijn slachtoffers gevallen maar niemand weer hoeveel. Ook liggen er nog veel lijken op straat. In het ziekenhuis is een aantal patiënten overleden doordat een apparaat dat zuurstof moest leveren tijdens de Israelische actie kapot is gegaan. Binnen is de situatie onduidelijk, er wordt gezegd dat een aantal mensen zich heeft gebarricadeerd. Elders in Gaza-stad werden ook huizen gebombardeerd, onder meer in het Shati-kamp. UNRWA-functionarissen die een bezoek brachten aan het Kamal al-Adwan-ziekenhuis noemden de situatie ''erger dan hopeloos''. Ze zeiden dat medicijnen en brandstof waren afgeleverd met hulpkonvooien maar voedsel slechts ''mondjesmaat''. Er was dringend behoefte aan meer voedsel, om te voorkomen dat mensen zouden gaan overlijden.  

De portretten die Israel publiceerde. Er zitten ook heek wat dubbele tussen

Ook in Khan Younis, Nusseirat en Rafah vielen opnieuw slachtoffers bij bombardementen of beschietingen, Bovendien kreeg de zender Al-Jazeera de opnamen in handen van een Israelische drone, waarop te zien was dat eerst vijf mannen die in Khan Younis naar hun kapot geschoten huizen wandelden met raketten werden geëlimineerd, iets wat later opnieuw werd gedaan met drie mannen. De gruwelijke beelden (van enkele weken oud) ontlokten Francesca Albanese, de VN-waarnemer voor de mensenrechten in Palestina, de opmerking op X dat het Strafhof (het ICC) gezien de hoeveelheid verzameld materiaal voor 50 jaar werk zou hebben om Israels misdaden van de laatste zes maanden te onderzoeken.  

De VN-Veiligheidsraad verwierp intussen een nieuwe resolutie over Gaza, die ditmaal was ingediend door de VS. De resolutie stelde vast dat het dringend nodig was dat een staakt-het vuren zou worden bereikt en stelde dat daarom de pogingen daartoe (van Qatar en Egypte) steun  verdienden. Er werd echter niet tot een bestand opgeroepen. Rusland en China stemden daarom met Algerije tegen.  Rusland zei dat het niet langer meningloze resoluties zou accepteren. Guyana onthield zich en elf landen stemden voor.

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken streek vrijdag neer in Israel waar hij onder meer een gesprek had met premier Netanyahu. Eerder bezocht hij Qatar en Saudi-Arabië, hij vliegt vandaag door naar Egypte. Het was zijn  zoveelste nutteloze tour, maar hij bleef herhalen dat de onderhandellende partijen in Qatar elkaar naderen over een staakt-het-vuren. De Israelische minister van Defensie Yoav Gallant gaat volgende week naar Washington waar hij een lijst zal presenteren van de wapens die Israel nog denkt nodig te hebben.

 Op de Westoever namen vrijdagmorgen 120.000 mensen deel aan het vrijdagochtendgebed bij de Aqsa-moskee, maar velen werden tegengehouden bij de checkpoints bij Bethlehem en Qalandia en de ijzeren hekken die Israel had geplaatst bij de toegangen in de Oude Stad. Er was ook heel veel politie op de been. Verder was er veel te doen om een jacht op een schutter die zeven mensen had verwond toen  hij in de vroege ochtend het vuur opende op een minibus. Mujahid Barakat Mansur uit het dorp Ibzi'a (ten westen van Ramallah) werd uiteindelijk na een zoektocht door twee helikopters en een drone, vanuit de lucht door twee raketten geveld. Eerder, in de nacht, was bij een actie om mensen te arresteren in het Aqabat Jabr-kamp bij Jericho de jonge man Ibrahim Qatash doodgeschoten, terwijl twee anderen gewond raakten.

  Verder maakte Isarel bekend dat het 8.000 dunam grond (800 hectare) in de noordelijke Jordaanvallei tot ''staatsgrond'' heeft verklaard. De actie komt uit de koker van minister Bezalel Smotrich. Hij noemde het een ''belangrijke strategische"' zaak nen een gepast antwoord op een recente aanslag bij de grote nederzetting Ma'ale Adumim waarbij een dode viel. Finland was vrijdag het zoveelste land dat zijn bijdragen aan UNWRA hervatte, die het had stopgezet na Israels ongefundeerde beschuldigingen dat UNRWA-werknemers hadden deelgenomen aan de aanval van 7 oktober.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jij spreekt Arabisch, er zitten geen harde subtitels onder en ik weet niet hoe goed de automatische vertaling van YouTube is...

https://www.linkedin.com/pulse/investigations-through-our-eyes-filmontary-qiu1c?trk=public_post_reshare_feed-article-content

Met dank voor jou onophoudelijke inspanningen en commentaar bij gebeurtenissen die duiding geven.

Abu Pessoptimist zei

@Anoniem,
Die automatische vertaling is best goed. In ieder geval goed genoeg om de film te volgen.

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...