vrijdag 4 oktober 2024

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen

Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één raket afgeschoten op een café in de wijk Hamam dat op dat moment erg druk bezocht was.  Er vielen daarbij 18 doden en tenminste 20 gewonden. Een volunteer van de Palestijnse Halve Maan vertelde dat het café gruwelijke beelden opleverde van deels onder het puin bedelven lichamen, naast delen van lichamen van kinderen en ouderen die aan de elektriciteitskabels hingen. Het was de zwaarste aanval op Palestijnen van de Westoever in 24 jaar.

Het  Israelische leger maakte alleen bekend dat de luchtmacht bij de aanval in Tulkarem het hoofd van het Hamas netwerk in Tulkarem had gedood, Zahi Yasser Abdel-Razeq Oufi. Blijkbaar heeft het militaire opperbevel de in Gaza volop gebruikte methode overgenomen voor de Westoever: als er een duidelijk doel is, is een bepaald aantal andere doden en gewonden geen bezwaar, dat heeft collateral damage. Zo werden bijvoorbeeld in Gaza blockbuster-bommen afgeworpen op een tentenkamp in het gebied Mawasi omdat vermoed werd dat Mohammed Deif, de  commandant van de Qassambrigade, zich daar bevond. Er waren meer dan 100 doden. Het is niet duidelijk of Deif één van de doden was. De gouverneur van Tulkarem, Mustafa Taqatqa vroeg internationale mensenrechtenorganisaties hiertegen in het geweer te komen. In Tulkarem werd vrijdag een algemene staking gehouden.  Het aantal doden sinds 7 maart is in Tulkarem opgelopen tot 152. In totaal zijn er sinds 7 maart op de Westoever 741 slachtoffers gevallen, waarvan meer dan 160 kinderen.

De verwoestingen in de zuidelijke plaats Toul
Het Israelische leger bombardeerde intussen flink verder in Libanon. Onder meer werden in het grensgebied 38 van de 137 klinieken uitgeschakeld. De overwegend christelijke bevolking van de zuidelijke plaats Marjayoun was geschokt door een bombardement in de omgeving van het plaatselijke ziekenhuis. Daarbij werd een ambulance geraakt en vier ambulance medewerkers werden gedood. In Beirout werd opnieuw gebombardeerd in Dahiye en (een dag eerder) in het centrum. De chef van de verbindingsdienst van Hezbollah zou zijn gedood. Ook werd gemeld dat Israel in de buurt van de grensplaats met Syrië, Masnaa, had gebombardeerd. Daar zou een tunnel waardoor wapens werden gesmokkeld voor Hezbollah zijn getroffen. Israel meldde dat het in twee dagen grondgevechten rond de 250 militairen van Hezbollah had gedood. Zelf had het opnieuw twee militairen verloren. Er waren 25 gewonden. Volgens Hezbollah had Israel zeker 17 man verloren. Er zouden nu sinds 7 oktober meer dan 2.000 Libanezen zijn gedood.  

De verwoestingen in Beirout
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi bracht onverwachts een bezoek een Beirout, waarbij het met zijnde vliegtuig ook een forse lading medische hulpgoederen meenam. Hij zei dat zijn bezoek aantoonde dat Iran Libanon niet in de steek zou laten. Ook de World Health Organization stuurde de nodige verbandmiddelen en medicijnen. Ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, hiedl vrijdag een rede waarin hij Hezbollah-leider Nasrallah herdacht Het tweede deel van de rede hield hij in het Arabisch opdat alle landen van het Midden-Oosten konden meeluisteren. Hij riep vooral op tot eenheid en voorspelde de ondergang van Israel. 

woensdag 2 oktober 2024

Israelische aanval teruggeslagen ten koste van acht doden

Niet ontplofte Iraanse raket

 Updated
- Israel heeft zijn eerste slagen geleverd met Hezbollah in Zuid-Libanon. Er werd hevig gevochten bij Odeissa, bij Kafr Kila en later bij Maroun al-Ras. Helaas voor Israel werden de troepen in alle gevallen terug geslagen. Ooggetuigen zagen meerdere helikopters die gewonden terugvlogen, Israel in. Verder werd de dood van een 22-jarige kapitein gemeld, wat later werd uitgebreid met de mededeling dat er in feite acht soldaten waren gesneuveld. Arabische bronnen hadden dat al in de ochtend gemeld. Niettemin hebben de commandotroepen van de 98ste brigade intussen versterking gekregen van de 36ste gepantserde Divisie, waaronder de Golani Brigade valt, de 188ste gepantserde Brigade en de Etzioni Brigade. 

De bevolking van dorpen in Zuid-Libanon kreeg het ''advies'' van de Israeli's te vertrekken tot over de rivier de Awali. Dit advies ging verder dan een eerder advies dat alleen dorpen op een geringere afstand van de grens ontruimd dienden te worden. Dit keer ging het om en strook van zo'n 20 kilometer. De Israeli's bombardeerden intussen verder in Beirout, onder meer werden aanvallen uitgevoerd in de wijk Choueifat. Noord-Israel en Galilea kregen zo'n 140 raketten over zich heen, onder meer dorpen هn de buurt van Haifa lagen onder vuur.

Het Israelische leger gaf woensdag toe dat de Iraanse rakettenregen inderdaad een aantal luchtmachtbases heeft getroffen. Er zou alleen schade aan gebouwen zijn ontstaan, de slagkracht van de luchtmacht was niet aangetast. Er zijn echter ook niet-officiële berichten over het verlies van F-35 vliegtuigen. Uit alle berichten erover werden intussen twee dingen duidelijk: dat Iran bij zijn aanval had gemikt op strategisch doelen en dat de Islamitische Republiek daarvoor zijn meest geavanceerde ballistische raketten had gebruikt die hoogstens 20 meter van hun doel neerkomen. 

De Iraanse president Pezeshkian waarschuwde Israel dat als ze op de aanval reageren Iran de volgende keer ook civiele infrastructuur zou kunnen treffen. Veel effect had dat niet. Netanyahu overlegde  woensdagmiddag met onder meer zijn veiligheidschefs. Algemeen was te horen dat Iran spijt zou krijgen van zijn 'agressie'. De Amerikaanse president Biden, die Israel volop steunt in Gaza en verder zowel bij zijn Libanese avontuur als in de confrontatie met Iran, maakte onderwijl bekend dat hij nog een 2 à 3.000 militairen naar het Midden-Oosten stuurt. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Katz zorgde intussen voor een komische noot door te verklaren dat VN-secreataris-generaal Guterres niet welkom is in Israel. Hij had nagelaten bij zijn verklaring over de Iraanse raketaanval expliciet Iran te veroordelen, 

 Door al het geweld van raketten zouden we bijna vergeten dat er ook nog iets in Gaza aan de had is, maar Israel hielp een handje door gisteren en vandaag niet minder dan 90 mensen in Gaza te doden, Tenminste 30 daarvan vielen in de omgeving van Khan Younis, waaronder 19 leden van één familie en zes mensen in een auto. In Midden-Gaza werden tenten aangevallen waarbij 22 doden vielen. Nog eens ruim 20 vielen in Noord-Gaza, waar een aantal huizen werden gebombardeerd en een aanval werd uitgevoerd op een school. In Hebron werden drie stadsdelen afgesloten als reactie op de aanval van een dag eerder waarbij zeven mensen werden gedood (een zevende overleed later) en 16 gewond raakten. De aanvallers, van wie er een werd doodgeschoten en de ander gewond raakte, waren afkomstig uit Hebron. Hamas eiste de aanval op. De afsluiting maakt de Ibrahimi moskee onbereikbaar voor moslims tot zeker de volgende zondag. Het was een bloedig dagje al met al, misschien wel om de schrik van de Iraanse raketten te vergeten.       

dinsdag 1 oktober 2024

En toen regende het raketten uit Iran


Iran heeft gereageerd op de dood van Nasrallah, van andere leiders van Hezbollah, van zijn eigen generaal Abbas Nilforoushan die tegelijk met Nasrallah omkwam en van de dood van Ismail Haniye die in Teheran werd vermoord. Dinsdagavond, toen het al donker was, kreeg het een barrage van 180 ballistische raketten over zich heen die waren afgeschoten in diverse steden in Iran. Er werd bij verteld dat als Israel hierop zou reageren er nog meer te verwachten is. Dat is dus wat er ook waarschijnlijk gaat gebeuren. Van diverse kanten was te horen dat Israel dit niet op zich laat zitten. Mogelijk wordt het een aanval op Irans nucleaire installaties.

Intussen was het een fraai schouwspel. Begeleid door het gehuil van sirenes was er een constant vuurwerk te zien boven Tel Aviv, het midden van het land en het zuiden. De schade zou echter zijn meegevallen, al is het mogelijk dat Israel niet alles vertelt. In ieder geval werd een Palestijn in Jericho gedood door vallende scherven en waren er twee gewonden. Een groot deel van de raketten werd neergehaald door de diverse batterijen afweerraketten waarover Israel beschikt, maar zo te zien kwamen er toch best nog wel wat raketten doorheen die op de grond ontploften. De Israeli's hadden zich voor een groot deel in hun schuilkelders teruggetrokken, maar er waren ook - in verband met Rosh Hashana, het Joodse nieuwe jaar - nog wel mensen op straat al of niet op weg naar of van de synagoge die soms schuilden achter geparkeerde auto's. Iran zei dat ook gemikt was op een hoeveelheid tanks in Gaza, in het Netzarim corridor. Volgens Iran was het doel geraakt, Israel zou dat stil hebben gehouden. 

's Middags was er ook nog een aanval. Twee mannen namen de light rail ten noorden van het station in Jaffa en schoten in de tram vier mensen dood. In het station stapten ze uit er werden er nog twee gedood een een twaalftal gewond voordat ze zelf werden doodgeschoten. Over hun identiteit bestond nog onduidelijkheid. 

Voor de rest was dinsdag een dag waarop leden van de 98ste brigade (parachutisten en vechtjassen) die twee weken geleden waren teruggetrokken uit Gaza aanvallen uitvoerden op verschillende plaatse in Zuid-Libanon. Ze werden gesteund door tanks van de 7e pantserbrigade. Ze vielen zorgvuldig uitgezochte punten aan van waaruit Israel werd bedreigd, volgens de persmensen van het leger.  Het commentaar van Hezbollah was dat de Israeli's nog niet de grens waren overgestoken. Blijkbaar hadden ze dat al wel gedaan, maar heel mondjesmaat.


In Gaza maalde de vleesmolen door, er waren dinsdag 29 doden, voornamelijk vrouwen en kinderen. Zo werden tenten ten westen van Khan Younis getroffen - 7 doden. Het dodental liep op 41.638. Ook in Libanon werd nog stevig gebombardeerd. Onder werd een gebouw getroffen bij het Zahraa ziekenhuis in Dahiye en een ander gebouw vlakbij de ambassade van Kuweit. Hezbollah heeft ongeveer 30 raketten afgevuurd op Israel. Israel heeft vier brigades reservisten opgeroepen om te assisteren bij een inval in Libanon. Israel heeft ook bombardementsvluchten uitgevoerd in Syrië waarbij het radarstations vernietigde.

Israel zet Gaza-methode in in Tulkarem: 18 doden, verwoestingen Libanon nemen toe

De lijken worden weggedragen Israel heeft donderdagavond een luchtaanval met een straaljager uitgevoerd in Tulkarem, Er werd tenminste één r...