zaterdag 8 januari 2011

Israeli's doden weer een man bij een checkpoint


Hamra checkpoint.

Updated. Israelische militairen hebben zaterdag bij het Hamra checkpoint bij Nablus een man doodgeschoten, die werd geïdentificeerd als de 25-jarige Khaldoun Sammoudi, uit het dorp Al-Yamun bij Jenin.
Het gebied rond het checkpoint werd meteen tot gesloten militair gebied verklaard. Palestijns ambulancepersoneel werd op een afstand gehouden. De man kwam uit een taxi en had volgens de Israeli's een pijpbom bij zich. Volgens hen riep hij Allahu akbar, rende hij op het checkpoint af en stopte hij niet toen hem dat werd opgedragen. Na onderzoek zou nog een tweede pijpbom zijn gevonden, aldus de Israeli's.
Dit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd, want omstanders en ambulancepersoneel werden op een afstand gehouden. De Israeli's openden zelfs ter vervanging een mobiel checkpoint, 300 meter verderop.

Palestijnse ooggetuigen zeiden dat de man uit de taxi kwam en gehaast op het checkpoint afliep  Een paar soldaten schrokken daarvan en renden weg, waarop een andere soldaat  het vuur opende, aldus hun relaas. Zij vertelden dat Sammoudi vervolgens van zijn  kleren werd ontdaan en dat de militairen hem lieten doodbloeden.
Minder dan een week geleden werd bij hetzelfde checkpoint een 21-jarige man doodgeschoten die de Israelische soldaten genaderd zou zijn met volgens de militairen een gebroken fles om hen aan te vallen. Later werd dat in de verklaringen gewoon een fles. Palestijnse ooggetuigen zeiden dat de man een blikje cola in de hand had. Een week geleden stierf de 36-jarige Jawaher Abu Rahmah uit Bil'in na tijdens een demonstratie te zijn blootgesteld aan een overdosis traangas.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...