maandag 23 april 2012

Israelische rechter gebiedt kolonisten huis in Hebron te ontruimen

Kolonisten lopen in de tuin van het huis in Hebron dat ze 'gekocht' zouden hebben. AFP/Hazem Bader

Een rechter van de Districts rechtbank van Jeruzalem heeft vastgesteld dat kolonisten in Hebron de koopovereenkomst van een Palestijns huis in Hebron in de wijk Tel al-Rumeida hebben vervalst en de koop ongeldig verklaard. De zes families van kolonisten die sinds 20005 in het huis wonen, moeten het op 15 mei hebben ontruimd.
Rechter Ram Winograd liet weinig heel van de claim van de kolonisten dat ze het huis  hadden gekocht via een tussenpersoon en de Israelische bouwmaatschappij van Moshe Zar, die al jaren optreedt als een soort makelaar van meestal dubieuze kolonistentransacties. In een zaak die was aangespannen door de wettige eigenaar vana het huis, Zakariah Bakri uit Hebron, werd aangetoond dat documenten die moesten bewijzen dat leden van Bakri's failie het eigenaarschap hadden overgedragen aan een derde man en die waren ondertekend door de burgemeester van Hebron, vervalsingen waren. Deze derde, een tussenpersoon met de naam Naji al-Batash, gaf voor de rechtbank toe dat hij in Hebron door de politie wordt gezocht en al sinds 1999 niet meer in de stad was geweest. Hij had de kolonisten ook nooit ontmoet, maar had er voor 5000 shekel in toegestemd dat zijn naam was gebruikt in de koopakte.
Rechter Winograd veroordeeld de kolonisten ook tot het betalen van proceskosten ter hoogte van 20.000 shekel (ruim 4000 euro).

Geen opmerkingen:

UNCTAD-rapport: Israelische bezetting dwingt Palestijnen tot werken in de nederzettingen

De ''Muur'' tussen Jeruzalem en Abu Dis (Wikipedia) Vaak horen we uit de koker van de Israel-lobby - de ''deskundige...