donderdag 12 april 2012

Kolonisten beginnen nieuwe nederzetting in het noorden van de Westoever.

 De in 2005 ontruimde nederzetting Homesh (Wikipedia)

Ongeveer 100 Israelische kolonisten hebben dinsdag de  basis gelegd voor een nieuwe 'outpost' in het noorden van de bezette Westoever. De nieuwe nederzetting kreeg de naam 'Or Hadash' (Nieuw licht), naar een regel uit Psalm 136, 'Een nieuw licht schijnt op Zion'.
De kolonisten werden opgewacht door eenheden van de grenspolitie, die gereedschap in beslag nam, zonder de kolonisten overigens te verjagen. Niettemin werden de plannen enigszins doorkruist, meldt de site van de kolonistenzender Arutz 7. Er werd toen maar een 'kinderfeest' georganiseerd en Daniella Weiss, oud-burgemeester van de nederzetting Kedumim en een bekend lid van de religieuze kolonistenbeweging Gush Emunim, hield een toespraak waarin ze zei dat 'niet de regering, maar het volk van Israel het lot van het land Israel zal bepalen'. Een 'kern' van kolonisten bleef op de plek van de nieuwe nederzetting kamperen. 

Op dezelfde dag trokken volgens Arutz 7 duizenden Israeli's naar de plek van de vroegere nederzetting Homesh, die eveneens in het noorden van de Westoever lag, voor een dag die bedoeld was om de herstichting van de nederzetting te propageren. Homesh was een nederzetting met een inwonertal van 70 families, maar werd in 2005 tezamen met de nederzettingen Kadim (200 inwoners), Ganim (107 inwoners en Sar Nur (43 families) ontruimd, min of meer gelijktijdig met de terugtrekking uit de nederzettingen in de Gaza-strook. De ontruiming vond plaats op instigatie van Ariël Sharon, die vond dat de vier nederzettingen te afgelegen lagen en kwetsbaar waren voor aanvallen. Ook werd betoogd dat de evacuatie de spanningen met de Palestijnse bevolking zou verminderen. Gershom Meshika, het hoofd van de Regionale Raad van Samaria (=Noord-Westoever) betoogde dat de evacuatie een grote fout was geweest en diende te worden gecorrigeerd. De plechtigheid werd bijgewoond door de Likud-minister Yuli Edelstein van Diaspora-zaken en Hasbara en het Likud-lid van de Knesset Danny Danon, die bezig is met een poging wetgeving door de Knesset te loodsen die de uitvoering moet verhinderen van de recente uitspraak van het Israelische hooggerechtshof dat de 'outpost' Migron voor 1 augustus moet zijn ontruimd.

Gewapende kolonisten versus Palestijnen
In het dorp Yanun in het noorden van de Westoever werden donderdag drie mensen gewond bij botsingen et kolonisten uit de nederzetting Yitzhar. Na tussenkomst van het leger werden vijf Palestijnen gearresteerd. Ghassan Daghlas, de functionaris die voor de Palestijnse Autoriteit de ontwikkelingen in de nederzettingen in het noorden van de Westoever volgt, vertelde Ma'an  News dat kolonisten Palestijnse met stenen bekogelden en tegenhielden toen ze op hun land wilden gaan werken. Volgens de kolonisten was de strijd begonnen toen dorpelingen twee schaapherders uit Yitzhar met stokken waren aangevallen. De twee herders waren lichtgewond geraakt, volgens hun verhaal. Het leger schoot de kolonisten te hulp, schoot met traangas en rubberkogels op de Palestijnen en nam vijf Palestijnen gevangen. 
In Hebron werden donderdag zeven Palestijnen en vier 'internationals' opgepakt. Dat gebeurde nadat er bij de Ibrahimi-moskee een schermutseling had plaatsgevonden tussen Israelische kolonisten en deelnemers aan een internationale conferentie. Drie mensen raakten gewond, onder wie Abdullah Abu Rahma, de coördinator van het Volksverzet in Hebron, de activiste Narriman Tamimi uit het naburige dorp Nabi Saleh en een Franse activiste. Abdullah Abu Rahma, die behalve leider van het volksverzet ook de gastheer van de conferentie was, was een van de mensen die werden gearresteerd, zo meldde Rateb Abu Rahma, de media coördinator van de conferentie aan Ma’an. 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...