maandag 23 april 2012

Israelische marine houdt in volle zee schip aan om het te doorzoeken

De marine-eenheid Shayetet 13 in actie. (Haaretz)


 De elite-eenheid van de Israelische marine, Shayetet 13, heeft zondag een onder Liberiaanse vlag varend schip overvallen dat van Cyprus onderweg was naar Alexandrië. Het schip, de Beethoven,  werd 160 zeemijl  uit de kust van Israel aangehouden, dus ruimschoots in de internationale wateren (160 zeemijl is plm. 300 kilometer). Daarna volgde een inspectie, die volgens de woordvoerder van de Israelische strijdkrachten met instemming van de kapitein werd uitgevoerd. We kunnen ons wel een voorstelling maken van de manier waarop die instemming is verkregen, als we ons realiseren dat Eenheid Shayatet 13 dezelfde eenheid is die twee jaar geleden het schip de Mavi Marmara, dat deel uitmaakte van de Free Gaza Flotilla,  overviel en toen negen Turkse opvarenden doodde.
De inspectie van de 'Beethoven' vond plaats omdat het schip er door de Israelische geheime diensten van werd verdacht wapens te vervoeren voor Gaza. Ten onrechte, want er werd niets gevonden. Het schip mocht na de inspectie zijn weg vervolgen.

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...