donderdag 26 april 2012

Aantal Palestijnse hongerstakers bedraagt nu zo'n 2000 en groeit nog

 De hongerstakers. Het zijn er inmiddels 2000. (Foto APA/Mahfouz Abu Turk)

De massale hongerstaking van Palestijnse gevangenen breidt zich uit. De staking begon op 17 april met 1200 gevangenen en de organisatie voor ondersteuning van gevangenen en voor de mensenrechten Addameer schat dat hun aantal intussen rond de 2000 ligt. Onder hen zijn de 19 gevangenen die Israel wegens ''veiligheidsredenen'' in eenzame opsluiting houdt. Eén van hen is Ahmad Sa'adat, de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) die in 2006 door Israel werd ontvoerd en die al drie jaar in de isoleercel zit. Hij had op 23 april zes kilo aan gewicht verloren.
De Israelische gevangenisdienst heeft, zoals in het verleden, een stroom van strafmaatregelen op de stakers losgelaten, zoals overplaatsing, plaatsing in isoleercellen, inname van persoonlijke bezittingen, boetes, en ontzegging van bezoek van familie of advocaten. Addameer's advocaten worden bij geen van de hongerstakers meer toegelaten. Veertig gevangenen in de Ofer-gevangenis die zich woensdag aansloten bij de staking, kregen te horen dat ze worden overgeplaatst naar een andere gevangenis en dat ze alleen kleren mogen meenemen. In de gevangenis van Ashkelon hebben 150 hongerstakers te maken met dagelijkse invallen in hun cellen van speciale eenheden. Behalve persoonlijke bezittingen hebben gevangenisautoriteiten ook de enige voeding van de hongerstakers in beslag genomen: zout om zoutoplossingen te drinken. Dat overkwam ook de 400 stakers in de Nafha-gevangenis. Zij kregen overigens ook boetes opgelegd en in hun cellen werd de elektriciteit afgesloten. Zes gevangenen in de Naqab-gevangenis die op 23 april in staking gingen, werden direct in de isoleercel gezet. Dat overkwam ook de vrouwelijke gevangene Lina Jarbouni die haar staking op 19 april begon.  
Acht gevangenen, onder wie vijf zogenaamde 'administratieve' gevangenen, waren al vóór 17 april in hongerstaking, zeven van hen verblijven in medisch centrum van de Ramleh-gevangenis. Thaer Halahleh and Bilal Diab zijn in de 58ste dag van hun hongerstaking. Een militaire rechter verwierp desondanks hun beroep tegen hun administratieve detentie. Het Israelische hooggerechtshof verwierp op 24 april een verzoekschrift van Hassan Safadi tegen zijn administratieve detentie. Hij is 53 dagen in hongerstaking.

Ondanks de strafmaatregelen groeit het aantal stakers nog steeds. De zes vrouwelijke gevangenen in de Hasharon-gevangenis die nog  niet deelnamen, zullen zich op 1 mei bij aansluiten. Honderdtwintig gevangenen in de Ofer-gevangenis zullen op 29 april beginnen.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...