dinsdag 24 april 2012

Israel legaliseert drie 'voorposten' en zet ze om in 'legale' nederzettingen

Rechelin












Israel heeft drie zogenaamde 'illegale voorposten'  op de bezette Westoever omgezet in gelegaliseerde nederzettingen. Het bureau van premier Netanyahu heeft dat dinsdag in een verklaring bekendgemaakt, meldt AFP
De beslissing om de 'outposts' te legaliseren werd maandagavond laat genomen door een ministeriële commissie van vier man, die speciaal voor de gelegenheid was geformeerd.  Om het doel van de legalisering te bereiken werd formeel de beslissing genomen dat drie nieuwe nederzettingen werden gesticht.
Israel kent twee verschillende soorten nederzettingen: nederzettingen die het legaal acht en die door de staat zijn erkend, en zogenaamd 'illegale' nederzettingen of voorposten die het niet heeft erkend. Voor de internationale gemeenschap bestaat het onderscheid niet. Onder het internationale recht zijn namelijk alle nederzettingen en nieuwe wijken van Oost-Jeruzalem illegaal.
De drie voorposten die nu omgezet zijn in erkende nederzettingen zijn Bruchin, Rechelim and Sansana, die zijn gesticht in de jaren '90. Bruchin heeft ongeveer 350 inwoners. Het ligt net als Rechelim, dat ongeveer 240 inwoners heeft, in het noorden van de Westoever. Sansana, met 240 inwoners, ligt in de heuvels bij Hebron in het zuiden van de Westoever.
Sansana
AFP meldt dat een Israelische functionaris dinsdag zei dat de beslissing van de ministeriële commissie niets aan de bestaande situatie ter plekke verandert en ook niet inhoudt dat nieuwe nederzettingen worden gesticht dan wel bestaande nederzettingen worden uitgebreid.
De organisatie Vrede Nu heeft echter aangegeven dat deze voorstelling van zaken onjuist is. Vrede Nu betoogt dat nu wel degelijk voor het eerst sinds de '90 sprake is van het stichten van nieuwe nederzettingen. De drie nederzettingen gaan nu onderdeel uitmaken van bestemmingsplannen en zullen voortaan ook  officieel hun bouwplannen en subsidie-aanvragen ter goedkeuring kunnen overleggen Onder de akkoorden van Oslo en de Roadmap for Peace heeft Israel zich verplicht geen nieuwe nederzettingen meer te stichten. 
Het is de eerste keer dat de regering-Netanyahu een dergelijke maatregel neemt. Eerder heeft de regering versluierd 'voorposten' gelegaliseerd door ze administratief bij bestaande nederzettingen in te delen. Bij Sansana, Bruchin en Rechalim was dat onmogelijk, omdat ze te ver van ander nederzettingen af liggen. De drie nederzettingen liggen op wat Israel 'staatsland' noemt, grond die geen privé-bezit is van Palestijnen (wat overigens heel vaak betekent dat dergelijke grond wel collectief bij dorpsgemeenschappen in gebruik was voor landbouw of als weidegrond). 
De kwestie van de nu 'gelegaliseerde' nederzettingen heeft te maken met een probleem betreffende een vierde 'outpost', Ulpana bij Beit El. Deze outpost is gedeeltelijk gebouwd op privé grond, die volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof via een frauduleuze overeenkomst is gekocht en aan zijn rechtmatige eigenaar moet worden teruggegeven. Als een consequentie hiervan moeten vijf huizen worden afgebroken. Netanyahu heeft te kennen gegeven dat hij dit wil voorkomen en procureur-generaal Weinstein opdracht gegeven naar een oplossing te zoeken.
Bij de beslissing Bruchin, Sansana en Rechalim te legaliseren speelt mee dat ontruiming van zelfs maar een deel van Ulpana de regeringscoalitie zou bedreigen. De legalisering van de drie outposts is een gebaar jegens diegenen voor wie dergelijke ontruimingen onverteerbaar zijn in Netanyahu's coalitie, waaronder ook veel van zijn eigen partijleden. Bij de beslissing speelde trouwens ook de recente ontruiming van een huis bij de Grot van Machpela in Hebron een rol. Ook die ontruiming zette de coalitie op scherp.  
Bruchin

5 opmerkingen:

trees zei

Hier nog iets interessants dat waarschijnlijk aan je aandacht is ontsnapt:

VN: executies Gaza onwettig

Door: redactie − 20/04/12, 11:48 − bron: AP

De executie van drie mannen die onlangs in de Gazastrook ter dood waren veroordeeld is onwettig. Dat heeft het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties vandaag gezegd. De drie mannen werden op 7 april opgehangen.

De mannen hadden geen toegang tot een advocaat en werden, hoewel het burgers waren, berecht door een militair tribunaal, zei een woordvoerder van Navi Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. De vonnissen waren bovendien niet goedgekeurd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas, hoewel dat volgens de wet wel verplicht is.

Het mensenrechtenkantoor roept de machthebbers in Gaza op een geplande executie door een vuurpeloton af te lasten.

Sinds Hamas in Gaza in 2007 aan de macht kwam zijn zeker achttien mensen geëxecuteerd.

Abu Pessoptimist zei

Ik had de executie gemeld op 7 april. ( hier http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2012/04/hamas-hangs-three-men-convicted-of.html )
Dat een dergelijke executie onwettig is, spreekt vanzelf als je weet hoe de rechtspraak in Gaza is geregeld. En de doodstraf is natuurlijk per definitie iets van achterlijke regimes, zoals de Saoedi's, de Chinezen of de USA, waartegen we in het geweer moeten komen. Maar ik zal het betreffende bericht updaten.

Trees zei

Ik weet niet welke Trees dit is, maar ik ben het niet die bovenstaande geschreven heeft Abu. Hoewel het uiteraard achterlijk en vreselijk is.

Anoniem zei

Goed dat de VN de executies veroordeeld, in Gaza en overal ter wereld moet dit verboden worden.
Maar nu het legaliseren van outpost, heeft de VN en of EU zich uitgesproken tegen de legalisatie, sancties, berispingen of ?

Anoniem zei

Dat dacht ik wel, Trees,iemand heeft jouw naam misbruikt.
gr. Jose

Houdt het bestand met Libanon het? N-Gaza etnisch opgeschoond, en de Westoever lijdt

Vandaag: Israel ontvolkt Jabalia Het staakt-het-vuren in Libanon wordt ''streng" nageleefd. Het is inmiddels duidelijker geword...