woensdag 18 april 2012

Vier versies van een verhaal uit de rubriek 'gemengde berichten'

Israeli's en 'internationals' helpen de familie Ja'abary in Hebron bij het bewerken van hun land. Het land van de familie ligt tussen de nederzettingen Kiryat Araba en de nieuwe uitbreiding van Kiryat Araba, Givat Ha'avot. Als het niet bewerkt wordt - iets dat de kolonisten proberen te verhinderen - vervalt hun eigendomsrecht op het land. De tent op de foto (die staat op het land van de Ja'abary's) was bij de kolonisten in gebruik als synagoge. De foto van Yotam Ronen is uit 2009. 

Twee meisjes uit de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron zijn dinsdagavond bekogeld met stenen. De kolonisten gingen vervolgens verhaal halen bij de 'Arabieren'. Wat hieronder volgt is - ter lering - vier versies van hetzelfde nieuws. Onderaan geef ik mijn commentaar.   

De versie van het persbureau:
 De 41-jarige Palestijn Marwan Burkan uit Hebron op de Westoever is dinsdagavond ernstig gewond geraakt nadat kolonisten uit de nederzetting Kiryat Arba zijn huis waren binnengedrongen en hem in elkaar hadden geslagen, bericht AFP. Het persbureau hoorde dit van de chauffeur van de ambulance die Burkan naar het ziekenhuis bracht. Burkan woont vlak naast Kiryat Arba. Palestijnen kwamen op het geweld af, maar werden toen zij met stenen begonnen te gooien door militairen verjaagd met traangas.  
Een woordvoerster van het leger  vertelde AFP dat het incident was veroorzaakt doordat twee Joodse meisjes met stenen waren bekogeld. De vader van één van hen was toen een huis van een Palestijn binnengedrongen  om verhaal te halen, zei ze. Maar volgens de legerwoordvoerster was niemand gewond en was de orde hersteld. 

 De versie van het Israelische Ynet (de site van Yediot Ahronot):
Twee joodse meisjes zijn dinsdagavond in Hebron door Palestijnen met stenen bekogeld toen zij naar de wijk Givat Ha'avot liepen (noot: Givat Ha'avot is niet een wijk in Hebron maar in feite een aparte nederzetting, gelieerd aan Kiyat Arba, A-P). Een van de meisjes raakte lichtgewond. Ze liep een fractuur in haar hand op.
Volgens Palestijnse bronnen ging een groep kolonisten daarop naar Palestijnse huizen, riepen de eigenaars naar buiten en riep hen ter verantwoording voor het incident. Een Palestijnse jongere zou lichtgewond geraakt zijn in de schermutseling die volgde. De Palestijnen beweren dat hij zwaargewond was. Hoe hij er precies aan toe was is onbekend. Eenheden van leger en politie werden opgeroepen om een eind te maken aan de gevechten. De Palestijnen beweren dat daarbij is geschoten met traangas- en drukgranaten en dat het leger vervolgens diverse Palestijnse huize is binnengevallen. 

De versie van Arutz 7 (site van de tv van de kolonisten):  
In weer een nieuwe aanval op Israelische burgers hebben Arabieren dinsdag avond stenen gegooid naar twee Joodse meisjes die naar hun huis wandelden in Hevron. Een van de meisjes werd licht gewond. Na de aanval braken gevechten uit tussen Joden ter plaatse en Arabieren. Eenheden van het leger die ter plekke gestationeerd waren braken de gevechten op.  
 Benzi Gofstein, een inwoner van Hevron wiens dochter degene was die bij de aanval werd gewond, vertelde  Arutz 7 dat hij geloof dat de aanval te maken had met de zwakheid die Israel getroond had door kritiek te leveren op luitenant kolonel Shalom Eisner, die door het leger is geschorst nadat hij een provocerende anarchist had geslagen. “Arabische terroristen hebben de boodschap van Bibi en Nitzan Alon (de commandant van de Westoever, A-P) begrepen,'' zei Gofstein. En hij voegde eraan toe: “Ik verwacht van Nitzan Alon dat hij stopt met kruiperig te doen tegen de anarchisten en dat hij de veiligheid van de Joden gaat waarborgen.”
Aanvallen met stenen en molotov-cocktails op Israeli's zijn een steeds gewoner fenomeen geworden in de afgelopen paar maanden. Voor de Pesach-vakantie wierpen Arabische mannen molotov-cocktails naar een bus bij de campus van de Hebreeuwse Universiteit op French Hill in Noord-Jeruzalem. De bus liep schade op, maar de zelfgeknutselde bommen gingen niet door de ruiten van de bus en de tientallen passagiers ontsnapten ongedeerd. Onlangs werd een bruidegom die op het punt stond te trouwen gewond in een aanval met stenen toen hij wilde gaan bidden bij het graf van zijn grootvader op de Olijfberg.
Politie en Shin Bet-leden arresteerden onlangs 19 Arabieren in Jeruzalem voor diverse soorten aanvallen op Joodse chauffeurs die door de stad reden. De arrestanten werden beschuldigd van het gooien van stenen, molotov-cocktails of voetzoekers naar auto's. Ook waren er aanklachten voor het in brand steken van auto's. 


 De versie van IMEMC  (International Middle East Media Centre - Palestijns):
Israelische militairen zijn dinsdagavond diverse huizen binnengevallen in de wijken Al-Ja’bary en Khallit Hadour in Hebron. Extremistische Israelische kolonisten vielen onderwijl een jongere aan die leidden tot verwondingen die ziekenhuisopname noodzakelijk maakten.
Plaatselijke bronnen meldden dat tientallen militairen de invasie uitvoerden, fakkels in de lucht schoten en traangasgranaten afvuurden op diverse huizen. Er waren verscheidene gewonden en ook was er schade.
Abdul-Alim Al-Ja’bary, het hoofd van de Palestijnse Worstelaars Federatie, zei dat soldaten zijn huis binnenvielen evenals diverse belendende huizen en zijn zoons afrosten, evenals de zoons van een andere inwoner, Zeidan Al-Ja’bary.
Verder vielen extremistische kolonisten een jongere aan in Hebron, Marwan Farhat Borqan, waarbij deze matig ernstig gewond raakte. Paramedici van de Rode Halve Maan verleenden eerste hulp voor zij hem naar het gouvernementshospitaal van Hebron brachten.
Extremistische kolonisten deden ook aanvallen op diverse huizen in de buurt van de nederzetting Kiryat Arba. Daarbij werden ruiten gebroken. Er brak daarna een vuistgevecht uit tussen de bewoners en de kolonisten.   
Ander nieuws is dat twee kolonistenvrouwen gewond raakten toen jongeren stenen gooiden naar hun voertuig.
Eerder dinsdag hakten extremistische kolonisten ongeveer 250 olijfbomen om die toebehoren aan de inwoners van het dorp Betello, ten noordwesten van Ramallah.

Commentaar:
Het is aan de hand van de vier versies niet al te moeilijk om te herleiden wat er naar alle waarschijnlijkheid echt gebeurde. Meisjes werden bekogeld, boze kolonisten gingen daarna Palestijnse ruiten ingooien en pakken de eerste de beste Palestijn die ze uit een huis sleuren dat toevallig naast Kiryat Arba gelegen is. Boze Palestijnse huiseigenaren gaan intussen met de kolonisten op de vuist. Leger komt 'tussenbeide' en doet wat het dan meestal doet: schiet met traangas op de Palestijnen om ze te verjagen. Volgens de Palestijnse bronnen doen ze het werk van de kolonisten daarna nog eens dunnetjes over door ook wat huizen binnen  te vallen en jongeren af te rossen. Hiervan zijn alleen Palestijnse getuigenissen. Toch is dit laatste niet onwaarschijnlijk, omdat het een niet helemaal ongebruikelijke methode van het Israelische leger is 'om. de orde te herstellen'.
Opvallend aan de vier versies is, is dat geen enkele versie alle juiste details bevat. Om een goed beeld te krijgen zijn meerdere versies nodig, en dan nog blijven er vragen open. Dat is iets wat iedereen die zich bezig houdt met dit conflict zich zou moeten realiseren: elke versie afzonderlijk geeft gewoonlijk een onvolledig en vertekend beeld. Dit is journalistiek in crisisgebied, waarbij de communicatie naar alle kanten ernstig is verstoord.
De kolonistenzender is natuurlijk zonder meer uitermate partijdig. Dit is de versie die we steeds op allerlei rechtse blog- en andere sites zullen terugvinden. Maar ook de zogenaamde Israelische 'kwaliteitskranten' schieten steeds volstrekt te kort, omdat ze er niet zelf op uitgaan, maar vooral leunen op wat legerwoordvoerders beweren. De Palestijnen zijn over het algemeen bij dit soort berichten beter geïnformeerd dan de Israeli's, maar ook zij laten soms belangrijke details weg. Bovendien hebben zij weer geen ingangen aan de Israelische kant en worden ze door Israelische woordvoerders vaak met een kluitje in het riet gestuurd. En de persbureaus, tenslotte, voldoen evenmin, omdat ze moeten uitkijken dat ze niet door de Israeli's op hun vingers worden getikt. Als de AFP-verslaggeefster er niet zelf bij was, zal ze niet gauw durven opschrijven dat het leger huizen binnendringt en mensen afrost, zelfs niet als ze daarvoor Palestijnse bronnen kan aanhalen.
Een detail dat geen enkele bron noemt is de situatie ter plekke, die er volgens mij in dit verhaal wel degelijk toe doet. Givat Ha'avot is namelijk feitelijk een soort dependance van Kiryat Arba, die een stukje van de oorspronkelijk nederzetting af ligt. De wijk ligt pal naast (en mogelijk op, ik kon dat niet zo snel opzoeken) het land van de extended family Ja'abary die in de versie van IMEMC ter sprake komt. (Zie ook de foto boven dit stukje) Wat ik wel kon vinden is dat de kolonisten dwars over het land van de familie Ja'abary een weg hebben aangelegd. Vermoedelijk liepen de twee meisjes hierover toen er stenen maar hen werden gegooid
Interessant is, tenslotte, de litanie van Arutz 7 over al die Palestijnse stenen, molotov-cocktails en voetzoekers. Ik houd me aanbevolen voor nadere informatie waaruit kan blijken of dit op waarheid berust of dat, zoals vaak het geval is bij deze kolonistensite, sprake is van kletskoek.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu weet ik waar Joel Voordewind zijn info vandaan heeft, van de kolonistensite. Hij had het over medewerkers van de halve rode maan, zij zouden met machinegeweren schieten.
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Zou kunnen, maar hoeft niet in dit geval, José. Voordewind refereerde aan een bericht dat onlangs ook in Haaretz heeft gestaan over de arrestatie van een aantal mensen, onder wie een bewaker en een andere medewerker van de Rode halve Maan, plus de keeper van het nationale Palestijnse voetbalelftal en een man van de Palestijnse mukhabarat, die wapens hadden verzameld. Ze hadden in januari een keer op militaire auto's (meen ik) geschoten zonder dat er slachtoffers of gewonden waren gevallen. Hij had het ook over aanvallen met bijlen (of was dat de Roon?). Dat sloeg op een aanval op een wandelaar in Jeruzalem die gewond raakte (stond ook in Haaretz).
De Roon (PVV) had het in hetzelfde debat van 5 april over beschietingen van bussen. Ik neem aan dat hij daarmee doelde op een aanslag bij Eilat in augustus verleden jaar, waarbij acht Israelische doden vielen en een aantal aanvallers (vijf meen ik, plus oer ongeluk nog eens vijf Egytische politiemannen) werden gedood. Israel dacht eerst dat de aanvallers Palestijnen waren en bombardeerde meteen zes mensen in Rafah (onder wie een kind van twee) naar de andere wereld, maar later bleek dat de aanvallers Egyptenaren waren. De Roon is niet alleen slecht, maar ook dom en dus totaal verkeerd geïnformeerd. Goed dat die man geen officier van justitie meer is, maar nu alleen wat gebral kan uitslaan in de Tweede Kamer. Die man is een enge fascist.

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...