dinsdag 17 april 2012

Massa-hongerstaking Palestijnse gevangenen en ander Palestijns nieuws

De Israelische gevangenisautoriteit heeft bevestigd dat honderden Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen in hongerstaking zijn gegaan ter gelegenheid van de jaarlijkse 'Dag van de gevangenen'. Woordvoerster Sivan Weizman van de gevangenisautoriteit zei dat 3500 gevangenen dinsdag eten geweigerd hebben en dat 1200 van hen hebben aangegeven hun hongerstaking te zullen voortzetten. 
 
Suhaib al-Assa 
Een Israelische militaire rechter heeft maandag de 26-jarige journalist Suhaib al-Assa voor vier maanden naar de gevangenis gestuurd. Al-Assa, die werkt voor radio Bethlehem 2000, kreeg administratieve detentie opgelegd, zodat onbekend is wat de reden is voor zijn detentie. Hij kreeg tevens een boete van 3000 shekel (zo'n 750 euro). Al Assa werd op 5 februari opgepakt in het dorp al-Ubeidiya bij Bethlehem, waar officieel niet het Israelische leger maar de Palestijnse politie het voor het zeggen heeft. Bij de arrestatie werden zijn  computer en zijn telefoon in beslag genomen.

Israelische militairen hebben maandag irrigatiereservoirs, en terrasgewijs opgebouwde landbouwgrond in het gebied al Majnouna bij Al-Dura in Zuid-Hebron met de grond gelijkgemaakt. Daarbij werd een veld van 2000 vierkante meter beplant met tuinbonen, komkommer, tomaten en bloemkool weggebulldozerd. Behalve reservoirs en irrigatiewerken werd ook landbouwgereedschap vernield. De grond behoort aan de Talab Abdul-Majid Amr en zijn boers Abdul-Aziz, Hassan en Hussein. De officier die de sloopwerkzaamheden aanvoerde, zei dat de irrigatiewerken zonder Israelische vergunning waren aangelegd. Israel heeft sinds 1967 nog nooit vergunningen verleend voor het onderhouden van bestaande bronnen of het aanleggen van nieuwe bronnen op de Westoever.
De foto is van Bassam Tamimi, een activist en lid van het volksverzetscomité uit het plaatsje Nabi Saleh op de Westoever, waar al sinds 2009 wekelijks wordt gedemonstreerd tegen de Muur en het afnemen van land van het dorp. Tamimi werd op 24 maart 2011 gearresteerd, op basis van de getuigenis van Islam Dar Ayyoub, een 14-jarige jongen uit zijn dorp die 's nachts van zijn bed was gelicht en onder druk gezet om tegen hem te getuigen. Tamimi zit nu meer dan een jaar in voorarrest. Zijn proces is nog steeds niet voltooid. de foto werd genomen op 16 april, bij hem thuis, nadat hij tijdlijk korte tijd was vrijgelaten om zijn 0eder te kunnen bezoeken die na een beroerte in het ziekenhuis is opgenomen.Tamimi is in totaal 11 keer door Israel gearresteerd, en heeft bij elkaar drie jaar in administratieve detentie doorgebracht, zonder dat ooit een aanklacht tegen hem was ingebracht. Amnesty International beschouwt hem als een politieke gevangene die onmiddellijk dient te worden vrijgelaten.
 
Israel heeft zondagavond Ashraf Abu Rahma vrijgelaten  na 6,5 maanden gevangenisstraf (en een boete van 1000 shekel = ongeveer 250 euro) wegens het deelnemen aan en organiseren van vreedzame demonstraties tegen de Muur in het dorpje Bil'in waar hij vandaan komt. Ashraf Abu Rahma werd bekend doordat hij in 2008 na te zijn gearresteerd, en van een blinddoek en handboeien te zijn voorzien, van dichtbij op last van een officier met een rubber kogel in zijn voet werd geschoten. Omdat daarvan een video-opname was gemaakt, werd de officier gestraft en gedegradeerd. Abu Rahma's broer Bassem werd in 2009 tijdens een demonstratie doodgeschoten met een traangasgranaat. Zijn zuster Jawaher overleed in januari 2011 nadat zij tijdens een demonstratie een overdosis traangas had ingeademd.

Geen opmerkingen: