woensdag 17 september 2014

B'Tselem krijgt Stockholm Mensenrechtenprijs

De Israelische mensenrechtenorganisatie B'Tselem krijgt de Stockholm Mensenrechtenprijs 2014 voor haar werk om  internationaal bekendheid te geven aan mensenrechtenschendingen in Israel en de Bezette Gebieden. Volgens de organisaties die de prijs toekennen, het Internationale Consortium voor Juridische Bijstand, de Vereniging van Zweedse Advocaten en de Internationale Vereniging van Advocaten, heeft B'Tselem ''slachtoffers een stem gegeven en opgeroepen daders ter verantwoording te roepen ( ..) in een omgeving waar haar  kritiek niet altijd welkom was. B'Tselem is,'' in de woorden van deze instanties, ''één van die zeldzame organisaties die onvermoeibaar werken om de mensenrechten ingang te doen vinden, terwijl zij het moeten opnemen tegen de stem van de meerderheid''.  

De Stockholm Mensenrechtenprijs is ingesteld in 2009 en wordt jaarlijks toegekend aan personen of instanties die bijzondere bijdragen hebben geleverd aan de verbetering van het handhaven van de wet in de wereld of aan de verbreiding en handhaving van de mensenrechten.Eerdere prijswinnaars waren rechter Richard Goldstone, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay,  promotors van de mensenrechten in Oost-Europa en van de rechten van de Roma-minderheid in Europa en de Egyptische jurist Cherif Bassiouni die een belangrijk aandeel leverde aan de oprichting van het Internationale Strafhof. De prijs wordt later dit jaar uitgereikt in Stockholm.  

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...