maandag 3 september 2018

Israelische politie sloopt vier huizen in al-Walaja

 Omwonenden probeerden de sloop te verhinderen. (Foto Palestinina News Network)

Eenheden van de Israelische grenspolitie hebben maandag vroeg vier huizen vernield in het dorp al-Walaja, ten westen van Bethlehem dat ligt binnen de grenzen van de uitgebreide gemeente Groot Jeruzalem. Inwoners van het dorp probeerden de politie en de bulldozers tegen te houden door zich te verzamelen op en in de te slopen huizen. Maar tevergeefs, de politie verjoeg hen met ''rubberkogels'', traangas en met geweld. Zestien mensen raakten gewond en werden in een ziekenhuis in Bethlehem behandeld.
Een Israelische rechtbank had zondag bepaald dat de huizen mochten worden afgebroken. Walaja was voor de sloop begon volledig van de buitenwereld afgesloten zodat er niemand meer in of uit kon. Gesloopt werd het 200 vierkante meter tellende huis van Khaled Mahmoud Abu Khiara, waar 11 mensen woonden, het 130 vierkante meter grote huis van Hanan ar-Razem, het 100 vierkante meter tellende huis van Ahmad Abu at-Teen, en het huis van Ala’ Hussein Hajajla. Volgens de staat waren zij gebouwd zonder vergunning.
De Israelische site YNet meldt dat de huizen in Walaja, dat net ten zuiden van de wijk Gilo van Jeruzalem ligt, buiten de gemeentegrens van al-Walaja stonden. Zij zouden op die manier een verdere uitbreiding van het Joodse Jeruzalem in de weg staan.  (Ik, AbuP, teken daarbij aan dat de wijk Gilo is gebouwd op Palestijnse grond die door Isdarel is aangemerkt als ''staatsland''  en dat de gemeentegrens van al-Walaja is bepaald door de Israelische militaire autoriteiten). Overiesgn werd ook een landbouwschuur afgebroken en werd een mobiel huis waarin de familie Shqeirat woonde, door de politie meegenomen.
Eveneens maandag werd in Masafer Yatta, ten zuiden van Hebron, een woonkamer gesloopt van Yousef Ayyoub Abu Arram en een schuur die eigendom was van Suleiman at-Taymeen en zijn broer  Nawwaf.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...