dinsdag 4 september 2018

Succesvolle boycot Israelisch festival

Een keur van Palestijnse culturele instanties heeft de oproep ondertekend van PACBI, de ''Palestinian Campaign for the Academical and Cultural Boycott of Israel'' aan artiesten die zouden optreden op het Meteor Festival dat vanaf 6 september gehouden gaat worden in de kibbutz Lehavot Habashan in het uiterste noorden van Israel. En met succes. Zangeres Lana del Rey afgelopen zaterdag als eerste afzegde, met het argument dat het onmogelijk was gebleken om op te treden voor zowel Israeli's als ook voor Palestijnen.Ze zei dat ze wilde komen zodra dat mogelijk zou zijn.
Shlohmo
Direct daarop volgend liet de Amerikaanse musicus Shlohmo (echte naam Henry Laufer, elektronische muziek) het afweten. Shlohmo zei dat hij aanvankelijk ermee instemde op te treden en van plan was zijn honorarium af te staan aan de inwoners van Gaza, maar dat hij later tot het inzicht kwam dat het belangrijker was het optreden af te zeggen.
Later volgden de Amerikaanse DJ Volvox, die haar afzegging op Facebook bekendmaakte, en respectievelijk de Britse Shanti Celeste en Zweedse Seinfeld.  Zij werden gevolgd door de Britse DJ Leon Vynehall, de Turkse zangeres Selda, het elektronische duo Zenobia uit Nazareth en de Australische DJ Mall Grab.  Er zijn ioproepen gedaan aan resternde artiesten omzich ook terug te trekken en sommige anderen lieten weten al meteen gewiegerd te hebben.  
Het was een indrukwekkende lijst. De krant Jerusalem Post wijdde er een editorial aan waarin er nog even aan werd herinnerd dat eerder dit jaar ook de zangeres Lorde een optreden in Israel afzegde  De  annuleringen werden ''een wake up call'' genoemd. Volgens de krant komen vooral oudere, gevestigde artiesten als bijvoorbeeld de intussen overleden Leonard Cohen nog wel optreden,omdat die geen gevolgen meer te vrezen heb ben voor hun carrière, maar zijn jongeren zoals Lana del Rey gevoelig voor de oproep om te boycotten. Volgens de krant een gevaarlijke ontwikkeling, maar volgens mij en de Palestijnse BDS beweging is het een hoopvolle trend.       

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...