zaterdag 1 september 2018

VS stopt zijn bijdragen aan hulporganisatie UNRWA voor de Palestijnen

 UNRWA-school (foto UNRWA)

De Verenigde Staten heeft vrijdag een streep gezet door alle verdere betalingen alle aan de VN-organisatie UNRWA die belast is met onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en voedselhulp aan ongeveer vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië en Palestina. 
Woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het business model en de fiscale praktijk van de United Nation Works en Relief Agency (UNWRA) neerkwamen op ''een onherstelbaar slecht functionerende operatie''. Ze zei dat de VS de zaak zorgvuldig heeft bekeken en heeft besloten geen aanvullende bijdragen aan UNRWA meer o ver te maken"'.   
De VS maakten in voorgaande jaren ongeveer 365 miljoen dollar over aan UNRWA, en was daarmee de grootste donor, 605 miljoen dollar wordt bijeengebracht door andere landen. Dit jaar werd in januari bekendgemaakt dat 65 miljoen zou worden ingehouden. Later bleek dat de VS slechts 60 miljoen had betaald, zodat 305 miljoen waren achtergehouden. Dat bedrag wordt dus definitief niet meer aan UNRWA gegeven.
 De beslissing werd scherp bekritiseerd door de Palestijnse leiders. De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah tweette dat de beslissing van de Amerikaanse regering ''een duidelijke daad van agressie inhield jegens de rechten van het Palestijnse volk, het internationale recht en resolutie 302 van de Algemene Vergadering van 1949'', de resolutie waarbij UNRWA werd ingesteld om dienste te doen tot het Palestijnse vluchtelingenprobleem zou zijn opgelost. Ook een woordvoerder van VN-secretaris generaal Guterres, veroordeelde de beslissing. "UNRWA heeft een sterke staat van dienst waar het het verschaffen van onderwijs, gezondheidszorg en andere dienstverlening van hoge kwaliteit betreft, vaak in extreem moeilijke omstandigheden,'' aldus woordvoerder Stephane Dujarric in een verklaring. "De secretaris-generaal roept andere landen op om te helpen het financiële gat te dichten, opdat UNRWA door kan gaan deze belangrijke hulp te blijven verlenen, en deze kwetsbare bevolkingsgroep een straal van hoop kan blijven geven."
 De beslissing van de regering-Trump maakt de breuk met de Palestijnen nog definitiever dan hij toch al was. In mei verplaatste Trump de Amerikaanse ambassade in Israel van Tel Aviv naar Jeruzalem,
vorige week kortte de regering-Trump de hulpprogramma's aan de Palestijnse Autoriteit in de bezette gebieden met 200 miljoen dollar. En ondertussen deed Trumps schoonzoon Jared Kushner niet lang geleden een voorstel aan de Jordaanse koning Abdulla II van Jordanië om 2 miljoen Palestijnen van de lijst van Palestijnse vluchtelingen af te voeren, en doen berichten de ronde dat de regering-Trump, in strijd met de internationale wetgeving aangaande vluchtelingen en de gebruiken van VN-organisaties, van plan is de tweede en derde generatie Palestijnse vluchtelingen niet meer als zodanig te erkennen.
UNRWA zelf reageerde met een verklaring waarin de beslissing van de regering-Trump ''diep betreurenswaardig en schokkend'' werd genoemd. De woordvoerder van UNRWA, Chris Gunnes,  
zei zaterdag dat de beslissing een effect heeft op ''miljoenen mensen, onder wie sommigen van de meest achtergestelden en gemarginaliseerden op deze planeet''.
UNRWA-voedseldistributie in Syrië, Yalda (Foto UNRWA). 

UNRWA, met 30.000 werknemers, geeft onder meer voedselhulp aan meer dan de helft van de bijna twee miljoen inwoners van de Gazstrook, waar gigantisch veel van de infrastructuur is vernietigd door Israelische bombardementen en waar 44 procent van de bevolking geen werk heeft door de Israelische blokkade. UNRWA heeft na de vorige beslissing van de regering-Trump waarbij betalingen werden achtergehouden, gedraaid op extra hulp van ongeveer 150 miljoen dollar die voornamelijk afkomstig waren van Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl ook andere landen (waaronder Nederland) hun bijdrage iets verhoogden. Maar UNRWA- woordvoerder Gunnes vertelde Al Jazeera dat als er in de komende 30 dagen geen extra noodhulp komt, de Amerikaanse beslissing directe gevolgen zal hebben voor de 526.000 kinderen die dagelijks les krijgen in UNRWA-scholen, de 3,5 miljoen mensen die gebruik maken van UNRWA-klinieken en de 1,7 miljoen mensen die aanvullende voedselhulp ontvangen, plus de tienduizenden invaliden en anderszins hulpbehoevenden die een beroep op UNRWA doen. Volgens Gunness heeft UNRWA op dit moment een tekort van 271 miljoen dollar en als dat niet voor het eind van september is aangevuld, is er niet genoeg om de salarissen te betalen van 22.000 man onderwijzend personeel, de diverse klinieken en de voedsel en sociale programma's.    
UNRWA werd opgezet in 1949 en was bedoeld als tijdelijke hulp voor de toen ongeveer 750.000 Palestijnse vluchtelingen die niet terug mochten van Israel en wier dorpen en stadswijken met de grond gelijk waren gemaakt. De organisatie zou blijven bestaan tot het Palestijnse vluchtelingen probleem zou zijn opgelost. Intussen is de organisatie bijna 70 jaar oud, is het Palestijnse vluchtelingenprobleem geen stap dichter bij een oplossing en is de vluchtelingenbevolking uitgedijd tot ruim vijf miljoen. De organisatie heeft een budget van ongeveer een miljard dollar. Nadat de VS hun hulp inhielden, heeft UNRWA beloftes ontvangen voor extra hulp van de Golfstaten, Noorwegen, Turkije, Canada en andere landen tot een bedrag van 238 miljoen dollar, waarvan echter pas een deel is uitbetaald. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maakte deze week bekend dat Duitsland zijn bijdrage van 94 miljoen dollar substantieel zal verhogen, omdat ''het verlies van UNRWA een oncontroleerbare kettingreactie op gang zou kunnen  brengen''. Hopelijk zullen meer landen dit voorbeeld volgen.

1 opmerking:

Meir zei

O jé, ineens hebben zij minder tijd om Joden te vermoorden of te treiteren bij de grens, moeten zij werken waaraan zij een broertje dood hebben, immers, de dhimmi dient dat te doen.
Unrwa=hamas en 'klinieken' zijn zoals steeds weer is gebleken lanceerinrichtingen en op die 'scholen' leren zijn Joden haten, zoals keer op keer weer is gebleken.
Je lijkt wel een propagandamachine zoals de Turkse zender die een video op het net zette en jammerde dat de Arabieren van de Gazastrook 'de meest kwetsbare bevolkingsgroep ter wereld' is.
Het parasiteren en moorden met het geld van Amerika is voorbij. Maar geen nood. Handlanger van Hamas Kaag helpt graag, zoals al weer is gebleken. Die ligt immers ook in bed met het moordenaarsregime van Iran.
Gaat weer helemaal goed komen Hijmans.

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...