maandag 10 september 2018

VS gaat PLO-kantoor in Washington sluiten

PLO-kantoor in Washington.
 
De regering Trump maakt vandaag, maandag, bekend dat het het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in Washington dat als 'ambassade' dienst doet in de VS, gaat sluiten. De Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton zegt dit in een speech die is gelekt naar de Wall Street Journal. Saeb Erakat, de voornaamste onderhandelaar van de PLO, heeft bevestigd dat de PLO van tevoren bericht van de sluiting heeft ontvangen. 
Volgens de Wall Street Journal zal Bolton in de speech zeggen dat  het kantoor dicht gaat omdat de PLO weigert deel te gaan nemen aan onderhandelingen met Israel onder leiding van de VS. De PLO heeft dit kantoor in Washington al meer dan 20 jaar.
De Amerikaanse stap is de jongste maatregel tegen de Palestijnen van de regering-Trump.
Eerder werd een bijdrage van 200 miljoen dollar aan de Palestijnse Autoriteit geschrapt, evenals alle bijdragen aan de Palestijnse hulporganisatie UNRWA en een bijdrage van 20 miljoen dollar aan vijf Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem, waaronder het belangrijkste centrum voor kankerbestrijding. De regering-Trump past een soort tactiek van de ''verschroeide aarde'' toe. 
De VS dreigde verleden jaar al het kantoor van de PLO te sluiten, maar dat kon toen worden afgewend omdat er nog onderhandelingen tussen de VS en de PLO gaande waren. Die werden echter door de PLO stopgezet nadat Trump in december aankondigde Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen en de Amerikaanse ambassade uit Tel Aviv naar Jeruzalem te zullen verplaatsen. Vanaf dat moment erkende de PLO de VS niet langer als onpartijdige onderhandelaar.
Bolton gaat in zijn speech overigens, volgens de Wal Street Journal, ook het Internationaal Strafhof in Den Haag dreigen met maatregelen als het tot vervolging overgaat van Amerikanen of van bondgenoten van de VS, zoals Israeli's voor hun acties in de Gazastrook. Hij zou dreigen dat rechters uit het Hof de VS dan niet meer binnen mogen en dat de VS beslag kunnen leggen op tegoeden van het Hof bij banken of financiële instellingen in de VS.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...