zondag 23 september 2018

Rusland beschuldigt Israel inzake neerschieten Ilyushin formeel van ''misdadige nalatigheid''

 Ilyushin-20

Het Russische ministerie van Defensie heeft Israel zondag er formeel van beschuldigd verantwoordelijk te zijn geweest voor het feit dat een Russisch Ilyushin-20 verkenningsvliegtuig met 15 man een boord vorige week door Syrische luchtafweer is neergeschoten. De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, generaal majoor Igor Konashenkov, presenteerde het rapport van een Russisch onderzoek en beschuldigde Israel vervolgens van ''misdadige nalatigheid''. 
Het rapport dat de omstandigheden rond het neerschieten op een rijtje zet, stelt vast dat Israel welbewust de Russen had misleid aangaande de geplande luchtaanvallen die het uit ging voeren en daarmee het neergeschoten vliegtuig geen tijd had gegeven om naar een veiliger plek uit te wijken. 
''De nu gepresenteerde objectieve gegevens geven aan dat de gedragingen van de Israelische piloten die leidden tot het verlies van de levens van 15 Russische militairen onprofessioneel waren en op zijn minst een daad van misdadige nalatigheid inhielden. We geloven daarom dat de schuld voor de tragedie van de Russische Ilyushin-20 geheel bij de Israelische luchtmacht ligt, en diegene die besloten dit soort acties uit te voeren,'' aldus de Russische generaal-majoor.
Konashenkov zei dat Israel en Rusland al verscheidene jaren een speciale ''hotline'' hebben waarmee  ze elkaar waarschuwen voor acties in Syrië. Waar Rusland Israel 310 keer waarschuwde voor acties die gevaar voor zijn luchtmacht zouden kunnen inhouden, waarschuwde Israel slechts 25 keer. En dat terwijl Israel alleen over de afgelopen anderhalf jaar meer dan 200 aanvallen in Syrië uitvoerde, aldus de woordvoerder. Ditmaal echter had Israel de Russen welbewust misleid door te vertellen dat zij een actie uit voerden in Noord-Syrië, terwijl het in feite ging om een aanval in Latakia. De Russen hadden na de waarschuwing de Ilyushin opdracht gegeven terug te keren naar zijn basis bij Latakia en daar te landen, maar dat was juist in het gebied waar de Israelische F-16's aanvielenز
Israel stuurde na het incident een hoge delegatie naar Moskou om uit te leggen wat er volgens Isarel was gebeurd,. Maar de generaal-majoor sprak de Israelische bewering tegen dat de Ilyushin was neergeschoten nadat de F-16's waren teruggekeerd naar Israel. ''De F-16's hebben de Russische Ilyushin gezien en hebben het toestel gebruikt als een schild tegen de luchtafweerraketten terwijl ze hun acties  uitvoerden. Ze activeerden hun eigen storing van de radar en moeten hebben geweten dat de Iyushin op de Syrische radar leek op een eskader F-16's, en dat Syrië en Rusland verschillende herkenningssystemen hanteerden voor wie vriend was of vijand,''aldus Konashenkov.  
De woordvoerder stelde dat Israel ''ofwel geen waardering heeft voor de relaties die het met Rusland heeft, ofwel geen controle heeft over de gedragingen van individuele miklitairen of militaire commandanten''.  Hij gaf aan dat Rusland Israel heeft geholpen door er op Israels verzoek voor te zorgen dat de troepen van Hezbollah met hun wapens een flink stuk verwijderd werden van de Golan hoogvlakte, en dat Rusland in Aleppo zijn best had gedaan Joodse plaatsen en begraafplaatsen te sparen en ook had gezocht naar lichamen van in vorige acties gesneuvelde Israeli's. Volgens hem getuigden de Israelische gedragingen niet van dankbaarheid.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...