woensdag 5 september 2018

Salah Hamouri één jaar ten onrechte gevangen

In de reeks van onterechte politieke gevangenen in Israel (zoasl bijvoorbeeld Marwan Barghouthi, Ahmed al-Sa'adat en veel anderen) behoren met enige regelmaat ook werknemers van de mensenrechtenorganisatie Addameer die vooral opkomt voor Palestijnse gevangenen. Dit keer aandacht voor Salah al-Hamouri, een activist van Addameer en mensenrechtenadvocaat, die nu een jaar vastzit onder administratieve detentie, oftewel zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem is ingediend.
Hij werd op  23 augustus 2017 van zijn bed gelicht in zijn dorp Kafr Aqab bij Jeruzalem, precies drie dagen nadat hij aan de Palestijnse balie als advocaat was geaccepteerd.
Een rechtbank wilde Hamouri, die onder meer bekend is van spreekbeurten in België en Brazilië en is getrouwd met een Franse vrouw, aanvankelijk onder voorwaarden weer vrijlaten. Minister van Defensie Lieberman tekende echter persoonlijk een order voor zes maanden administratieve detentie. Daarna kreeg hij weer vier maanden, en daarna nog eens drie maanden. Zodat hij nu al iets meer dan een jaar zonder enige aanklacht of wat dan ook achter de tralies zit.
In Frankrijk, waarheen zijn vrouw in 2016 is teruggekeerd nadat zij door Israel was uitgewezen en waar zijn kind werd geboren zonder dat hij erbij kon zijn, wordt al langer actie voor Hamouri gevoerd, Diverse gemeenten, 1.700 handtekeningen en drie verzoeken van president Macron aan Netanyahu verder is er nog steeds niets gebeurd. Hamouri is een voorbeeld van hoe Israel zich niets aantrekt van wetten, of diplomatieke druk en gewoon doorgaat de Palestijnen die hun mond durven opendoen opsluit en keihard onderdrukt

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...