donderdag 20 september 2018

Israel doodt in twee dagen zeven Palestijnen, onder wie een tiener van 15

Momin Ayyadeh
Israelische militairen en politie hebben dinsdagen woensdag bij elkaar zeven mensen gedood. Een  15-jarige jongen werd woensdagavond laat doodgeschoten in Gaza. Een 17-jarige jongen werd dinsdag doodgeschoten bij de Damascuspoort in Jeruzalem omdat hij een aanval met een mes zou hebben willen plegen, hoewel hij helemaal geen mes bij zich had, en twee mensen werden diezelfde dag gedood in Gaza. Dinsdag meldde ik al de dood van een man tijdens zijn arrestatie in Beit Rima bij Ramallah en de dood van twee neven in Gaza. die werden getroffen door een vliegtuigraket en zwaar verminkt.
 De Israeli's verdachten hen ervan een bom bij het hek te hebben willen plaatsen. Volgens de Palestijnse mensrechtenorganisatie PCHR waren zij echter 50 meter van het hek verwijderd en werd er geen verdacht voorwerp bij hun lichamen aangetroffen.De laatste vier Palestijnse doden vielen vlak voor en vlak na de joodse feestdag Grote Verzoendag. Dat is de reden dat ik er nu pas melding van maak.
Het laatste slachtoffer was de 15-jarige Momin Ibrahim Abu Ayyadeh, die door een Israelische scherpschutter bij het grenshek in het zuiden van de Gazastrook in zijn hoofd werd geschoten. Het gebeurde tijdesn protesten die woensdagavond laat op verschillende plaatsen langs het grenshek plaatsvonden. Volgens het persbureau WAFA werden tenminste 12 mensen door kogels gewond.  
Mohammad Oleyyan
Bij de Damascuspoort in Jeruzalem werd dinsdag het vuur geopend op de 26-jarige Mohammad Yousef Sha’ban Oleyyan uit het Qalandia vluchtelingenkamp bij Jeruzalem. De Israeli's zeiden dat de man een Israeli wilde aanvallen met een mes en vervolgens wegrende. Ooggetuigen zeiden echter dat de Palestijn helemaal geen wapen of mes bij zich had en dat hij een woordenwisseling had met een Israeli. Toen de politie tussenbeide kwam wilde hij zich uit de voeten maken en werd hij doodgeschoten. Daarbij werden tientallen kogels afgevuurd. Enkele raakten een winkel aan de overkant en een geparkeerde auto. De politie liet de zwaar gewonde Oleyyan een tijdje op straat liggen, hield hulp op een afstand en nam nadat hij overleden was het lichaam mee. Het werd drie uur later echter weer vrijgegeven.
Mohammed Abu Naji (L), en Ahmad Omar
Diezelfde dinsdag werden in Noord-Gaza in de buurt van de grensovergang Erez nog twee mensen doodgeschoten bij het grenshek. Ook raakten 30 mensen gewond, volgens medische bronnen.  
Dat gebeurde nadat de Israeli's het vuur hadden geopend op een vreedzame optocht.  De twee doden die werden geborgen waren Mohammad Ahmad Mohammed Abu Naji (32) uit  Beit Lahia en Ahmad Mohammad Muhsen ‘Omer (24) uit het al-Shati’ vluchtelingenkamo.Beiden waren getroffen door een kogel in de borst. 
De drie nieuwe doden in Gaza brengen het totaal aantal sinds 30 maart doodgeschoten Palestijnen op 193.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...