dinsdag 4 september 2018

Israelische kolonisten bezetten huis in Hebron, vallen scholen lastig en slopen huis in Anata

Gewapenden Israelische kolonisten in het gezelschap van een grote macht militairen die het terrein rondom afzetten, hebben maandagavond een huis in de oude stad van Hebron in bezit genomen. Volgens hert Palestijnse persbureau Wafa is het huis eigendom van de familie Za'atari. Het ligt dicht bij de Ibrahimi moskee en is niet ver verwijderd van de nederzetting Kiryat Arba.
Terwijl de militairen alle Palestijnen op een afstand hielden, brachten de kolonisten huisraad naar binnen in het huis en hingen er, een typische gewoonte van ultra-nationalisten, Israelische vlaggen uit de ramen. De plaatselijke Palestijnse activist  Aref Jaber zei dat de bezetting van het huis drie maanden geleden ook al was geprobeerd.
De bezetting van het huis vond overigens plaats op dezelfde dag dat niet ver er vandaan de 27-jarige  Wa’el  al-Ja’bari door Israelische soldaten werd neergeschoten omdat hij volgens de Israelische lezing een aanval wilde uitvoeren met een mes. Ja'abary, een vader van twee kinderen,  werd vlakbij zijn huis neergeschoten,  ongeveer 20 meter van het checkpoint dat hij volgens de Israeli's wilde aanvallen. Hij werd door meerdere kogels geraakt. De Israeli's hielden een ambulance tegen die hem wilde helpen en ooggetuigen meldden dat hij ter plekke doodbloedde. De militairen hielden ook een Palestijnse tv-ploeg tegen die het gebeurde wilde filmen, molesteerden hen en dreigden apparatuur te vernielen.
Dinsdagmorgen vielen Israelische soldaten het gebied binnen in Hebron waar de Tariq bin Ziad school en de Lagere school van Hebron zijn gevestigd en raakte slaags met de leerlingen. Er werden ''rubberkogels'' afgevuurd en traangas- en stungranaten. Er vielen diverse gewonden onder leerlingen en leraren en diverse mensen moesten worden behandeld voor overdoses traangas.
Eveneens dinsdag vielen Israelische militairen het dorp Anata ten noordoosten van Jeruzalem binnen en sloopten er het huis van Salih Fleihat, die er met zijn vijf leden tellende familie woonde. Daarna werd ook een schuur gesloopt die eigendom was van Mohammad Saray’a.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...