vrijdag 26 oktober 2018

Israeli's schieten zes Palestijnen dood, vijf in Gaza, één op de Westoever

Updated. Israelische militairen hebben vrijdag bij het grenshek om Gaza weer excessief geweld gebruikt tegen de deelnemers aan de demonstraties van de Grote Mars van de Terugkeer. Zij schoten vier mensen dood, een vijfde overleed zaterdag. Er waren  231 gewonden van wie er 179 werden geraakt door scherpe kogels. Onder hen waren 235 kinderen en vier man medisch personeel, één van hen kreeg een kogel in zijn been. 
 Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza waren de doden de 19-jarige Nassar Eyad Abu Tayyim, de 22-jarige Ayesh Ghassan Shaath, en de eveneens 22-jarige Ahmad Sa’id Abu Libda. die alle drie werden doodgeschoten ten oosten van Khan Younis in het zuiden van de Strook. De vierde man was de 27-jarige Mohammad Khaled Mahmoud Abdul-Nabi, die stierf in het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad na te zijn neergeschoten ten oosten van Jabalya in het noorden. Een vijfde man stierf zaterdagmorgen aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in Deir al-Balagh (Midden Gaza). Het was de 23 jarige Ziad Zaki Aqel uit het Nusseirat kamp.Vrijdag stierf ook nog een zesde Palestijn door eigen toedoen. Hij kwam om bij een explosie in het Bureij kamp in Midden-Gaza die werd beschreven als een ''voorbereiding'' zonder nadere uitleg. Hij was 27 en heette Jabr Ibrahim Abu Hmeisa.
In diverse kranten was eerder gemeld dat er tussen Israel en Hamas een bestand was uitgewerkt onder Egyptische leiding. Dat zou eruit bestaan dat in Gaza geen ''vuurvliegers'' of dito ballonnen zouden worden ingezet waarna Israel de blokkade zou verlichten. Er was van dit bestand vrijdag nog niets te merken, zodat onduidelijk bleef of het echt wel was gesloten. Als om duidelijk te maken dat Israel zich in ieder geval niet aan de afspraken had gehouden werd, nadat er vier doden waren gevallen,  vanuit Gaza een 30-tal raketten op Israel afgevuurd. Isarel beantwoordde dat met een 80-tal luchtaanvallen. Bij geen van deze aanvallen vielen slachtoffers of gewonden.
Othman Ladadwa
Op de Westoever overleed intussen vrijdagavond een man, nadat hij een paar uur eerder was neergeschoten door Israelische soldaten in het dorp Mazra’a al-Gharbiya, bij Ramallah.
Het ging om de 33-jarige Othman Ahmad Ladadweh, vader van twee kinderen. Hij werd neergeschoten toen militairen met jeeps het dorp binnenvielen een een vreedzame demonstratie uiteensloegen tegen de ''Muur'' en de nederzettingen. Acht anderen raakten gewond, van wie twee ernstig. Journalisten werden met traangas op een afstand gehouden.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...