zondag 14 oktober 2018

Israelische kolonisten vernielen honderden bomen en verhinderen of stelen de olijvenoogst

Het dorp Tall waar bomen werden vernield en de olijvenoogst van 60 bomen werd gestolen. (Foto Palestine remembered

Israelische kolonisten hebben dit weekeinde op diverse plaatsen bij elkaar honderden bomen ontworteld of afgezaagd en ook in een aantal plaatsen verhinderd dat de olijvenoogst werd binnengehaald of de olijvenoogst of een deel ervan gestolen.. Soms gebeurde dat met steun van het leger. Afgezien daarvan werd ook op andere manieren schade aan Palestijnen toegebracht.
In de plaats al-Khader ten zuiden van Bethlehem  werden zondagmorgen vroeg 400 jonge druiven- en olijvenplantjes uitgetrokken. .Volgens Ahmad Salah, de coördinator van het Volkscomité tegen de Muur en de Nederzttingen, ging om 370 druivenplantjes en 30 olijfboompjes. Ze waren meer dan een jaar geleden aangeplant door Ibrahim Suleiman Sbeih, op zijn land in het gebied al-Hareeqa van al-Khader. Een paar dagen eerder gebeurde hetzelfde met enkele tientallen olijf- en druivenplantesj van een andere boer, Ibrahim Hamdan Mousa.
Zondagmiddag drongen tientallen kolonisten en militairen het gebied Wadi ar-Rababa in de plaats Silwan (Jeruzalem, net even ten zuiden van de al-Aqsa moskee). De kolonisten vernielden daar tientallen jonge olijfboompjes. De soldaten sloten intussen het gebied af en verhinderden burgers en journalisten om te zien wat er precies gaande was of om het te fotograferen, aldus Mohammad al-Fateh, een plaatselijke geweldloze activist uit Jeruzalem.
In het dorp Tall, te zuiden van Nablus kwam de boer Mohammad Asida tot de ontdekking dat kolonisten 50 aangeplante olijfboomjes hadden uitgetrokken en de oogst van 50 andere bomen van zijn land hadden gestolen. Zijn land grenst aan de nederzetting Havat Gilad, die deels op land van Tall is aangelegd. Boer Asida zei dat zijn bomen goed waren voor een jaarlijkse oogst van 30 dozen olijfolie.
Andere kolonisten, of mogelijk dezelfde, vernielden intussen 22 olijfbomen en stalen de oogst van 60 andere bomen in het dorp Farata, ten oosten van Qalqilya. De eigenaar, Ibrahim Salah,vertelde het persbureau WAFA dat het ging om kolonisten van Havat Gila, dezelfde nederzetting van waaruit ook de kolonisten kwamen die huishielden in Tall. De 22 vernielde bomen waren ongeveer 60 jaar oud.De boeren in Farata mogen van het leger alleen naar hun land toe nadat zij daarvoor toestemming hebben gekregen. Normaal gesproken krijgen ze dat slechts twee keer per jaar, in het voorjaar en in de oogsttijd in het najaar.
Zaterdag werd bij Burin, ten zuiden van  Nablus, een groep dorpelingen die olijven aan het oogsten waren, overvallen door een groep kolonisten van de nederzetting Givat Ronen, die daar op Palestijnse privé grond is verrezen. De kolonisten bekogelden hen met stenen, stalen gereedschap dat zij gebruiken bij de oogst en gooiden emmers om die de dorpelingen hadden gebruikt om de olijven te verzamelen. 

Een deel van het hek bij Kafr Thulth (foto Palestine remembered)

 In het dorp Kafr Thulth, ten zuidoosten van Qalqilya, verhinderde het Israelische leger zaterdag de boeren om te oogsten van hun land, dat grenst aan de nederzetting Alfei Menashe. De burgemeester van het dorp, Zaki Omar,  zie dat het leger simpelweg de belangrijkste doorgang sloot in het hek dat gebouwd is rond de nederzetting en het land eromheen. Zo'n 50 boeren konden er daarom niet heen. Volgens de inwoners van het dorp hebben zij daar 3000 dunum (300 hectare) land met olijfbomen dat nu achter de hekken van de nederzetting ligt.
Kolonisten bekogelden zondag weer de weg vanuit het zuiden naar Nablus. Vrijdag werd daar een 47-jarige moeder van acht kinderen, Aisha al-Rabi, die in een auto passeerde, gedood met een steen tegen haar hoofd. De daders van deze moord worden blijkbaar zeer actief door de Israeli's gezocht, zoals blijkt uit het feit dat zij, of hun collega's en vrienden, nu op dezelfde plaats weer stenen naar auto's aan het gooien waren. Het Israelische leger greep overigens wel in. Het sloot simpelweg het Huwara checkpoint,  zodat er geen Palestijnen meer Nablus in of uit konden. 
 In Kafr Qaddoum, bij Qalqilya, vertelden plaatselijke bronnen dat een bulldozer begeleid door het leger zaterdag een hoofd- waterleiding vernielde. Ook werden diverse wegen afgesloten. In het dorp vonden botsingen plaats, waarbij een oude vrouw volgens de berichten een traangasgranaat in haar mond geschoten kreeg.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...