woensdag 5 augustus 2009

Nieuwe schande in Jeruzalem: uitzetting van twee families van 'krakers' in Sheikh Jarrah

Verjoodsing van Jeruzalem: een Israëlische vlag boven een huis in Sheikh Jarrah.

Een nieuw schandaal en een nieuw stapje in de richting van de verjoodsing van Jeruzalem was de uitzetting op 2 augustus van de families Hanoun en Al-Ghawi (53 mensen onder wie 19 kinderen) in de wijk Sheikh Jarrah. Een uitzetting op basis van een uitspraak van een Jeruzalemse distritsrechtbank die bepaalde dat Joden eigendomspapieren hadden die teruggingen tot voor 1948. Kolonisten die de papieren van de vroegere sefardische eigenaars hebben overgenomen, betrokken de huizen zodra de Arabische families met hun hebben en houden op straat stonden. Laten nu de huizen van de families na 1948 gekocht zijn door de UNWRA om mensen te huisvesten (de betreffende families dus) die tijdens de oorlog van 1948 waren verdreven uit hun huizen in WEST-Jeruzalem. Israël heeft ze nu dus voor de tweede keer verdreven. En nog wel met de wet in de hand. Mooie wet die gebaseerd is op Israëls door - als ik me niet vergis op Vanuatu na - geen enkel land erkende annexatie van Oost-Jeruzalem in 1967.
Gelukkig is de veroordeling van de uitzetting vrij algemeen, maar daar worden de ongelukkige families niet door geholpen, en evenmin helppt dat iets aan het feit dat de plannen voor een nog verdere verjoodsing van Sheikh Jarrah en andere wijken gestaag doorgaan (lees mijn eerdere artikel over Jeruzalem - zie index).
Lees verder ook vooral wat de door mij bewonderde Magnes zionist Jerry Haber (blognaam en pseudoniem van een Amerikaans-Israëlische prof in de judaica) schrijft over deze diefstal. Als deze Arabische families 'krakers' waren, schrijft hij, dan zijn bijna alle Israëli's dat ook. (wwww.themagneszionist.blogspot.com/2009/08/israels-hamas.html)
Persconferentie op 13 juli in solidariteit met de families die dreigden te worden uitgezet na de uitspraak van het hooggerechtshof. Veel heeft het niet geholpen.

En Maan News Agency in Bethlehem meldt vandaag dat acht Palestijnen gezwond zijn bij het overhandigen door de Israëlische politie van orders om huizen af te breken in Al Bustan, een onderdeel van de wijk Silwan. De huizen zouden gebouwd zijn zonder vergunning (iets wat Palestijnen in Jeruzalem nagenoeg nooit krijgen, een bouwvergunning). Sommige van de huizen zijn volgens Maan overigens al gebouwd voor Israël in 1967 Jeruzalem veroverde. In totaal staan er 90 'demolition orders' uit in Al Bustan.

Geen opmerkingen:

Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem in antwoord op Israelische aanvallen op al-Aqsa

Drie keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...