woensdag 26 augustus 2009

Zochrot en de levende herinnering aan het Palestijnse verleden

Deelnemers aan de excursie van Zochrot naar de overblijselen van het dorp Al-Damoun plaatsen een bord dat aangeeft waar de moskee heeft gestaan.

Zochrot is een organisatie in Israël die te weinig aandacht krijgt. Dwars tegen de trend in van pogingen elke herinnering aan de Palestijnse 'naqba' (catastrofe) strafbaar te stellen, gaat Zochrot (Herinneringen) ervan uit dat verzoening alleen mogelijk is als de Israëli's zich realiseren welk onrecht de Palestijnen is aangedaan. Afgelopen zaterdag organiseerde Zochrot een uitstapje naar Al Damoun, een dorpje dat niet meer bestaat in Noord-Israël, niet ver van Al-Birwa, het geboortedorp van de dichter Mahmoud Darwish, dat eveneens is verwoest in 1948.
Op de site van Zochrot, hier, staat een ontroerend verslag van de excursie (met foto's) waaraan enkele tientallen ex-inwoners en nazaten van ex-inwoners van Al-Damoun deelnamen.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...