maandag 31 augustus 2009

Arabische onderwijssector dreigt met burgerlijke ongehoozaamheid en verzet

De Arabische onderwijssector dreigt met burgerlijke ongehoorzaamheid als het Israëlische kabinet beslissingen doorzet om de 'naqba' uit de schoolboeken te verwijderen, scholieren te dwingen het volkslied Hatikva te zingen, scholen te pressen om te werven voor de strijdkrachten of burgerdienst en soortgelijke maatregelen. Dat heeft het Follow up Comité voor het Arabisch Onderwijs maandag bekend gemaakt op een persconferentie in Nazareth.
Het Follow up comite tijdens de persconferentie. Foto Ynewsnet.

De persconferentie kwam een dag voor het begin van het schooljaar in Israël en was een reactie op de bekendmaking, zondag, dat minister van Onderwijs Gideon Sa'ar referenties aan de naqba (catastrofe, het woord dat Palestijnen gebruiken voor de nederlaag van 1948) uit de schoolboeken wil laten verwijderen (zie mijn vorige posting).
Atef Moadi, voorzitter van het Comité stelde dat 'deze regering nu vijf maanden aan het bewind is en in die tijd een aantal 'gevaarlijke beslissingen' heeft aangekondigd, zoals een ban op het herdenken van de naqba, een verplichting voor schoolkinderen om het Hatikva te zingen,een hebraïsering van wegwijzers en het maken van reclame voor het legfer of de burgerdienst als een criterium voor de beloning van scholen en staf.
Op de perscoferentie die werd bijgewoond door de burgemeester van Nazareth en Mohamed Barakeh, Knesset-lid voor het communistische Hadash, klaagde Moadi dat ruim 60 jaar de politiek van Israëlische regeringen en ministers van onderwijs erop was gericht onwetendheid en discriminatie te creëren. De kwaliteit van het onderwijs noemde hij ver beneden het niveau waarop de Arabisch-Palestijnse gemeenschap recht heeft. Er zijn rond een half miljoen Arabische leerlingen/studenten, dat is 25% van het totaal in Israël. Moadi herinnerde eraan dat zij volgens onderzoek in alle opzichten 20-30% lager scoren dan hun Joodse collega's.

Geen opmerkingen:

Raketten Hamas richting Jeruzalem na Israelische aanvallen op al-Aqsa, Israelische vergelding doodt 20 mensen in Gaza

Vier keer updated. De Hamas-beweging in Gaza heeft maandagavond even na zes uur plaatselijke tijd (7 uur Europese tijd) eeen zevental rakett...