zondag 25 september 2016

Palestijn overlijdt in Israelische gevangenis, maar bijna dode hongerstaker nu vrij

Yasser Hamduna
 Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen hebben zondag een driedaagse hongerstaking afgekondigd uit protest tegen de dood van één van hen, de 41 jarige Yasser Thiyab Hamduna,uit Ya'abad in het district Jenin. Hij stierf aan een hersenbloeding. Bronnen in Ya'abad vertelden het persbureau Ma'an dat Hamduna, die een gevangenisstraf van 14 jaar uitzat, in 2003 heftig was afgeranseld door gevangenisbewakers. Hij leed al geruime tijd aan hartproblemen, benauwdheid en oorpijn. 
Volgens PPS zijn er als gevolg van gebrek aan medische zorg 208 gevangenen overleden in Israelische gevangenissen sinds 1967. De Israelische gevangenisautoriteiten worden regelmatig bekritiseerd voor hun medische verwaarlozing van Palestijnse gevangenen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Addameer, die zich vooral bezig houdt met gevangenen, is sprake van een ''weloverwogen politiek van verwaarlozing'', onder meer door regelmatige checkups na te laten en door de verantwoordelijkheid voor het verschaffen van medische zorg van zich af te schuiven.

 Malik al Qadi wordt vrijgelaten. (via Ma'an) 

Aan de andere kant heeft Israel zaterdag de hongerstakende gevangene Malik al Qadi in vrijheid gesteld. Hij werd, na een hongerstaking van  68 dagen, uit het Wolfson Medisch centrum overgedragen aan de Rode Halve Maan, die hem overbracht naar het Istish'ari Arab Hospital in Ramallah. Al-Qadi's gezondheidstoestand is uitermate slecht na zijn staking tegen de ''administatieve detentie''. Hij stopt zijn staking woensdag, tegelijk met de gebroeders Muhammad en Mahmoud al-Balboul, na een afspraak met de Israelische gevangenisdienst dat hun administratieve detentie niet zou worden vernieuwd. Muhammad Balboul (26) had 77 dagen geweigerd te eten, zijn 23-jarige broer Mahmoud was al 79 dagen aan het hongerstaken. Zij zullen worden vrijgelaten op 8 december en van alle drie zullen de administratieve deetnties niet worden verlengd.
De drie stakers begonnen aan hun staking in juli, temidden van een massa hongerstaking in de Israelische gevangenissen uit solidariteit met  de gevangene Bilal Kayid, die er na 71 dagen een punt achter zette na een  deal met Israel te hebben bereikt.
Hij zal waarschijnlijk op 12 december worden vrijgelaten. Kayid was één van de hongerstakers die de meeste aandacht kreeg, nadat de journalist Muhammad al-Qiq na een staking van 94 dagen (die hem bijna het leven koste), eindelijk in mei zijn vrijheid herkreeg. 

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...