donderdag 22 september 2016

Palestijnse hooggerechtshof stelt verkiezingen nog wat langer uit

Het Palestijnse hooggerechtshof heeft een beslissing over het houden van lokale verkiezingen uitgesteld tot 3 oktober. Het hof had de verkiezingsdatum van 8 oktober eerder al geschrapt nadat van meerdere kanten bezwaren waren ingebracht.
Frid Tamallah, het hoofd van de Centrale Kiescommissie, maakte bekend dat het hof tot uitstel besloten had om alle zijden de gelegenheid te geven hun argumenten te presenteren. Alle voorbereidingsprocedures voor het houden van de verkiezingen zijn intussen stilgelegd.
 Het hof streepte de datum van 8 oktober door wegens bezwaren van meerdere advocaten. Sommige van hen voerden aan dat de verkiezingen niet geldig zouden kunnen zijn doordat er (van Israel) niet gestemd mag worden in Oost Jeruzalem. Andere advocaten brachten in dat de verkiezingen niet geldig zouden kunnen zijn omdat in Gaza vijf mensen van de kieslijst van de beweging Fatah door Hamas van de lijst waren geschrapt.

De woordvoerder van Hamas, Sami Abu Zuhri, viel de beslissing van het hof fel aan. In een verklaring zei hij dat het hooggerechtshof in feite bezig was te zorgen dat het hele proces niet door zou gaan. Het hof manipuleerde volgens hem de zaak, uit gebrek aan respect van Fatah en de PA voor het hele verkiezingsproces.  
Fatah maakte in juni bekend dat er verkiezingen in de gemeenten en districten zouden worden gehouden. Hamas sloot zich daar dezelfde maand bij aan, wat een verandering van koers was, want in 2012 had Hamas de verkiezingen nog geboycot. Het zou, als de verkiezingen er alsnog komen, de eerste keer sinds 2006 zijn dat de mensen in Gaza naar de stembus kunnen.


Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...