woensdag 7 september 2016

Israelische politie geeft toe: doodschieten man in auto was een foutje

(Foto Reuters)
De politie in Jeruzalem heeft dinsdag haar beschuldiging teruggetrokken dat het beschieten van een auto in het Shu'afat kamp bij Jeruzalem waarbij Mustafa Nimr werd gedood en diens zwager Ali Nimr gewond raakte, het gevolg was van een poging de politie te overrijden, zo meldt Haaretz . 
Ma'an News voegt eraan toe dat de ouders van Mustafa dinsdag werden ontboden op het Nabl Yacoub politiebureau in de wijk Beit Hanina van Oost Jeruzalem en dat hun daar werd meegedeeld dat er geen sprake was geweest dat hun zoon en diens zwager een aanslag hadden willen plegen. Hun werd verteld dat de zaak in onderzoek is.
Mustafa Nimr (27) die niet de bestuurder was zoals eerder gemeld, maar naast zijn 25-jarige zwager Ali zat, is dus ten onrechte doodgeschoten. Zijn zwager Ali raakte gewond en wordt nog verpleegd in een Israelisch ziekenhuis. Hij is overigens ook gearresteerd. Hij zou geen rijbewijs hebben en hebben gereden onder invloed.
Naarmate dit verhaal zich verder ontrolt wordt de zaak mysterieuzer.
Het begon ermee dat de politie  vertelde dat de de twee Nimrs een politie eenheid, die een actie had uitgevoerd in het Shu'afat kamp, in alle vroegte tegen kwamen en met hun Opeltje wilde overrijden. De agenten hadden geprobeerd hen te laten stoppen en ze te  arresteren, maar de Nimrs hadden niet gereageerd. En toen had de eenheid het vuur  geopend. Getuigen meldden echter dat van dat verhaal niets klopte. De twee Nimrs waren gewoon op weg naar het huis van de ouders van Mustafa.
Vervolgens kwam Mustafa's moeder op Ma'an News met het verhaal dat de twee eten hadden gehaald en kleertjes voor de baby van Ali hadden meegenomen. Bij het verhaal stond een foto van brood en andere etenswaren in een met bloed bespatte auto.
In Haaretz staat nu dat Mustafa met zijn Joodse vriendin in Ramat Gan in Israel woonde en met Ali was gaan stappen in Anata, bij Jeruzalem. Ze keerden daarvan in de vroege ochtend terug en Mustafa's broer en zijn vriendin reden in een auto achter de hunne. Ali en Mustafa hebben de politie waarschijnlijk helemaal niet gezien, volgens deze versie, want het was donker en de politiemannen, die aan de kant van de weg stonden, droegen donkere kleren. Een video opname die door Kanaal 10 van de Israelische tv werd uitgezonden leek dit te bevestigen, maar voegde weer nieuwe vragen aan het verhaal toe. Daarop is namelijk te zien dat de politie de gewonde Ali dreigt en hem uit de auto sleurt, terwijl Mustafa blijft zitten. Maar ook zijn daarna nog twee schoten te horen waarvan de herkomst en het doel onduidelijk bleven.
Wat echter het meest onduidelijk is in dit hele verhaal, is waarom de politie op haar beschuldigingen is teruggekomen en toegeeft dat zij een fout maakte door een onschuldige man dood te schieten. Is dat om aan te geven dat bij vergelijkbare incidenten waarbij mensen zonder goede reden werden werden gedood, de slachtoffers wel schuldig waren? Ik ben mogelijk wat achterdochtig, maar ik heb in juli een Israelische voorlichter die op uitnodiging van het CIDI hier in Nederland een training kwam geven, horen beweren dat het feit dat de soldaat Elor Azarya terecht staat wegens het doodschieten van een op de grond liggende Palestijn in Hebron, aangeeft dat dat een geïsoleerd incident was.Uit het feit dat hij wordt vervolgd zou blijken dat andere gevallen waarbij het leger of de politie mensen doodschoot (221 keer inmiddels) gerechtvaardigd waren geweest. Wij noemden dat vroeger op school altijd een bewijs uit het ongerijmde. Maar geloof maar dat veel ''vrienden van het CIDI'' wat blij waren om zo'n uitspraak uit de mond van een ''Israelische deskundige'' te horen.

2 opmerkingen:

Elisabeth zei

En nu klagen ze de neef (Ali) aan voor doodslag, omdat zijn rijgedrag het schieten zou hebben uitgelokt. Zo van: "dat we zijn neef geexecuteerd hebben is" lekker ZIJN schuld. Het moet niet gekker worden...

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,'Inderdaad, dat is wat ik nu ook lees op The Times of Israel. http://www.timesofisrael.com/police-shoot-and-kill-jerusalem-arab-accuse-his-brother-in-law/

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...