zaterdag 17 september 2016

Politie Jeruzalem koos islamitische feestdag om familie uit hun huis te zetten

Een deel van de familie Kirresh na de uitzetting.

De Israelische politie heeft eerder deze week tijdens het feest van Eid al Adha, een Palestijnse familie uit haar huis in de Oude Stad van Jeruzalem gezet en de woning overgedragen aan de kolonisten organisatie Ateret Cohanim. De uitgezette familie, de familie Kirresh, bestond uit negen leden, onder wie een zwangere vrouw en een aantal kinderen. Zij woonden sinds 1930 in het betreffende huis.
Het huis was onderdeel van een complex dat Ateret Cohanim zegt te hebben gekocht in de jaren '80. Zeven broers Kirresh huurden er appartementen en woonden er met hun families. Zes broers waren al eerder uitgezet nadat Ateret Cohanim in 2010 was begonnen de huizen over te nemen. Dit was de laatste broer en zijn familie. Er waren jaren van rechtszaken aan vooraf gegaan, maar in mei had het Isrelische hooggerechtshof een laatste poging om de uitzetting te voorkomen van de hand gewezen.
Volgens de NGO Ir Amim is de uitzetting onderdeel van een veel bredere aanpak van de organisaties van kolonisten, die over ruime middelen beschikken, vaak uit Amerikaanse bron, om het zogenaamde ''Holy Basin'' in handen te krijgen, ruwweg het gebied dat de Oude Stad vanuit het zuiden, noorden en oosten omringt. Volgens Ir Amim zijn de organisaties van kolonisten op dit moment verwikkeld in procedures tegen ten minste nog zes andere families in de moslim wijk.
Op dit moment wonen ongeveer 80 Joodse families tussen de 33.000 Palestijnse bewoners van de moslimwijk en de christelijke wijk. Zij oefenen daar een soort terreur uit, beschermd als zij zijn door privé beveiligers. Ook kiest de Jeruzalems politie bij conflicten steevast de kant van de kolonisten, terwijl de Palestijnen in het bezette Jeruzalem niet op de Palestijnse Autoriteit of een andere instantie kunnen terugvallen.
Ir Amim zei in een bitter commentaar dat hier een uitzetting plaatsvond van een Palestijnse familie uit Jeruzalem op een moment dat de boosheid over de video boodschap van Israels premier Netanyahu dat ''de Palestijnen een ethisch gereinigde Palestijnse staat claimen'' nog niet eens bekoeld is. Ook wees Ir Amim op de ongevoeligheid van de politie van Jeruzalem die Eid al Adha uitkoos als datum om de uitzetting te realiseren. ''Het betekent dat zij alles in het werk zullen stellen om de politiek van de regering om het Holy Basis te judaïseren zullen uitvoeren.''

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...